facebook

Шкільний тиждень із трьома вихідними: чи це перспективно?

Шкільний тиждень із трьома вихідними: чи це перспективно?

А хотіли б замість шести уроків вісім? А якщо ходити до школи доведеться лише чотири рази на тиждень? Понад дві тисячі шкіл у США десятиріччями працюють у такому режимі. І лише нещодавно дослідники виявили, що такий графік навчання досить ефективний. То чи не час переходити на «чотириденку»? Розбираємося з усіма плюсами та мінусами.

Новий розклад ввели заради економії
Нове — це добре забуте старе: навчання чотири дні на тиждень запровадили у частині американських шкіл ще понад пів сторіччя тому. Втім, вважалося, що це обкрадає учнів, тож заклади освіти вдаються до такого від безвиході. Усі ці школи у сільській місцевості, те, що в нас назвали б малокомплектні. Тож щоразу, коли не вистачало на бензин шкільному автобусу, на безкоштовні обіди або якщо тривалий час були незайняті вакансії, то шкільний тиждень скорочували заради економії.

Освітяни сподівалися, що поступово такі варіанти зникнуть. Але вийшло навпаки: їх потроху більшало, а після карантину через COVID-19 стався сплеск переходів на такий режим. Учителі дистанційно викладали 3-4 дні на тиждень, і після відновлення уроків у школі не хотіли повертатися до попереднього розкладу.

Понад 2100 шкіл у 26 штатах перейшли на чотириденний навчальний тиждень. Скажімо, третина шкільних округів Міссурі тепер мають чотириденний навчальний тиждень, нещодавно повідомила The Kansas City Star.

Чи шкодить це навчанню? Чи не забувають діти за три вихідних матеріал? чи не випадають зі шкільного життя? Розглянемо, що кажуть про це дослідження.

Неочікувані результати зацікавили вчених
Фахівці з Університету штату Монтана (США) проаналізували дані про всіх учнів, які пішли до школи в їхньому штаті між 2014 і 2016 роками. Зосередилися на учнях початкової школи, адже цей вік є критичним для росту та розвитку, а освітні заходи у цей період мають тривалий вплив на життя людини навіть у дорослому віці. Загальна аналітична вибірка включала 91 тис. учнів «п’ятиденки» та 4 тис. — «чотириденки». А згодом дослідили різницю в результатах тестів із математики та англійської мови у 3-му класі для учнів, які навчаються на чотириденному навчальному тижні проти «п’ятиденки».

Вони очікували знайти прогалини у знаннях, але нічого такого не трапилося. У роботі «Вплив чотириденного шкільного тижня на ранні початкові досягнення», яку опублікували наприкінці 2023-го року, вони стверджують, що не знайшли статистично значущих доказів шкідливого впливу чотириденного навчального тижня на досягнення учнів. А для деяких найбільш вразливих груп дітей (учні з економічно незахищених родин, діти з особливими освітніми потребами (ООП), ті, хто нещодавно приїхав до країни та лише опановує англійську мову, ті, хто мали знання та навички нижче середнього рівня) помітили навіть покращення. Хоча вважається, що втрата доступу до школи є проблематичною для учнів групи ризику.
Дослідники припускають, що спрацювало кілька факторів:

  • покращилася мотивація до навчання, відпочинок дав цим дітям ресурс для навчання;
  • вчителі зосереджуються на основних навичках та знаннях. Без вказівок згори вони переходять на скорочену програму, яку легше опанувати таким дітям;
  • педагоги мають достатньо часу, щоб підготувати окремі завдання саме для таких учнів. Чотириденний робочий тиждень — гарна профілактика від вигорання. У вчителів більше натхнення шукати підхід до дітей, яким важче дається навчання;
  • довші дні, в які є спарені уроки, спонукають педагогів використовувати різні формати, урізноманітнювати завдання.

Кількість уроків скорочувати не варто
П’ятиденне навчання, на думку дослідників, краще підходить дітям з високою шкільною успішністю, обдарованим, тим, хто біжить зі задоволенням до класу, тобто вже має високу мотивацію до навчання. Таким школярам у школах США зазвичай пропонують поглиблені заняття, додаткові студії, участь у різноманітних конкурсах та позашкільних заходах. Для тих, кому навчання у радість, більше спілкування з учителями йде на користь. Тим же, для кого заняття — це велике напруження, потрібен відпочинок.

Експерти посилаються і на поодиноке дослідження на цю тему: зокрема, у 2015 році дослідники з Державного університету Джорджії використали дані шкіл Колорадо, щоб дослідити зв’язок між чотириденним тижнем і успішністю учнів початкової школи. Зокрема, порівняли знання та навички з математики п’ятикласників. Ті, хто ходив до школи чотири рази на тиждень, показали не гірші, а навіть кращі результати, ніж однолітки.

Більш свіже дослідження фахівців Університету штату Орегон, яке оприлюднили торік, проаналізували дані за 4 роки зі Стенфордського архіву освітніх даних шкіл, які працюють чотири рази на тиждень. Учені охопили школи 12 штатів, у центрі уваги були результати з мови та математики. У більшості закладів освіти після переходу на новий режим шкільна успішність не змінилася. Але є низка шкіл, де вона погіршилася. Але їх об’єднує ще одна особливість: ці школи не переносили заняття з додаткового вихідного на інші дні, а скорочували кількість навчальних годин. Якщо діти мали менше ніж 30 уроків на тижні, це погіршувало їхню шкільну успішність. А модель зі збереженням годин навчання працювала ефективно.

Усі «за», але пропусків не поменшало
Учителі сподівалися, що новий режим зменшить кількість прогулів учнями. Але й в цьому на них чекав сюрприз. З одного боку, ті, кому потрібно відпроситися до стоматолога чи з інших сімейних обставин, майже перестали звертатися з такими проханнями, бо всі справи перенесли на тривалі вихідні. З іншого боку, на затятих прогульників зміни жодним чином не вплинули. Це довело дослідження «Вплив 4-денних шкільних тижнів на старших підлітків: вивчення впливу розкладу на академічні досягнення, відвідуваність і поведінку в середній школі», яке підготувала у 2022-му некомерційна дослідницька організація NWEA. Вони працювали з даними Департаменту освіти штату Оклахома та Національного центру освіти США.

А ось випадків булінгу поменшало. Чотириденні навчальні тижні зменшують ризики булінгу на одного учня приблизно на 39%, а бійки — на 31%.

Ще дві групи вчених вирішили розібратися, як до нововведення ставляться батьки та педагоги. Дослідники з Університету штату Міссурі зібрали досвід 584 батьків у трьох сільських шкільних округах. Їхні діти протягом року навчалися за новим режимом. Ніхто не критикував новацію. Найменше ентузіазму висловлювали батьки учнів початкової школи та дітей з ООП. Від решти отримали підтвердження сильної підтримки нового розкладу.

Їхні колеги зібрали у цих же округах думки 136 вчителів. Кількісний статистичний аналіз визначив значну підтримку моделі чотириденного навчального тижня. Усі співробітники відповіли, що зміна розкладу покращила їхній моральний стан, вберегла від перевтоми, позитивно вплинула на те, як вони працюють у класах. У тих школах, де ввели зміни, керівники були вражені сплеском кількості пошукачів на вакантні місця від учителів: кількість охочих працювати тут зросла у 4 рази.

Проблеми є, але не з навчанням
Освітяни у США замислилися над тим, щоб перевести на чотириденне навчання дітей також у містах, у великих школах. Та для цього необхідні додаткові перевірки. Звісно, вчені вважають, що рано агітувати за скорочений навчальний тиждень. Є у нього й мінуси. Наприклад, часто дітей у додатковий вихідний просто ні з ким залишити, пише The Guardian. Якщо йдеться про учнів початкової школи, яких у США заборонено залишати без догляду, батькам доводиться брати їх з собою на роботу або наймати няню. Якщо йдеться про підлітків, бездоглядність часто обертається правопорушеннями.

Фахівці Каліфорнійського державного університету довели, що, на жаль, на чотириденному навчальному тижні кількість дрібних злочинів серед неповнолітніх зростає на 20%. Втім, є школи, які знайшли спосіб впоратися з цим: у додатковий вихідний працює кілька чергових педагогів та психологів. Вони проводять різноманітні студії з мистецтв, кулінарії, спорту, тобто працюють як позашкільний заклад для дітей різного віку, яким ні з ким залишитися вдома.

Джерело.


Повернутись вверх