facebook

Новий план МОН: Школярам треба буде вчитися на рік довше з 2025

Доведеться вчитися на рік довше. Стало відомо подробиці пілотування старшої школи у 2025 році

У 2025 році почнеться пілотування старшої школи, яке триватиме два роки. Вже цього року будуть сформовані заклади освіти, які стануть ліцеями з обраними для них профілями. Школярам мають запропонувати переваги профільної середньої освіти, адже їм доведеться вчитися на рік довше.

Про це сказав заступник міністра освіти та науки Андрій Сташків в інтервʼю Новій українській школі. Він зазначив, що МОН розглядає варіант, аби університети зараховували таких учнів одразу на другий курс, щоб не втрачати рік навчання. Проте питання має бути обговореним з вишами і така преференція діятиме до масового впровадження реформи.

Одного року на пілотування, як це планувалося раніше, замало. На пілотування матеріалів (навчальних програм) знадобиться пів року, ще пів року – на конкурс і друк підручників. Автори не зможуть внести в них зміни за результатами пілотування. З огляду на це, ми вирішили, що пілотування триватиме два роки, а не один. Тому й починаємо його у 2025 році. Насправді це виклик, тому що часу залишається не багато. У 2024-му маємо сформувати мережу, обрати школи, які стануть ліцеями, та вибрати моделі профілів для них”, – зазначив Сташків.

Чтайте також:  Реформа старшої школи "скоротить" кількість предметів, – експерти

За його словами зміни, які відбуватимуться у 10-12 класах – це логічне продовження реформи НУШ. Крім цього, заступник міністра освіти розповів, що планується використовувати різні моделі пілотування, адже школярі матимуть індивідуальні освітні траєкторії, які можуть відбуватися за різними форматами. Таким чином, МОН планує обрати найкращу модель.

“Траєкторія може формуватися за чітко регламентованим профілем або пропонувати учням на вибір усі предмети й інтегровані курси. Може бути змішаний варіант, коли є профіль із ядром змісту і вибір частини предметів і курсів у межах профілю та поза ним. Тому в пілоті будемо впроваджувати різні моделі, щоб вибрати ту, яка найкраще підходить для нашої системи освіти, учнів та вчителів”, – сказав посадовець.

Джерело.


Повернутись вверх