facebook

Як конфлікт між батьками впливає на освіту дитини та що в таких випадках робити директорам шкіл. Розʼяснення Горбачова

Як конфлікт між батьками впливає на освіту дитини та що в таких випадках робити директорам шкіл. Розʼяснення Горбачова

Батьки, які перебувають у процесі розлучення або мають конфлікт, нерідко вплутують у це дітей. Зокрема, це стосується і навчання. Наприклад, один з дорослих може без відома переводити сина або доньку до іншої школи, не дозволяти забирати особову справу або ж взагалі звернутися до закладу освіти, аби дитину не віддавали іншому. Це часто призводить до нерозуміння, як діяти адміністрації. Адже, згідно з законодавством, обоє батьків рівноправні у питаннях виховання і їхні заяви мають однакову вагу.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, такі ситуації погіршують і так зруйнований психологічний та моральний стан дітей через повномасштабну війну Росії проти України. Але заручниками тут стають також і керівники закладів освіти, адже вони мають дотримуватись закону та задовольняти або відхиляти умови батьків. У захисника освітніх прав надали рекомендації та пропозиції, як діяти, якщо через конфлікт між дорослими страждає право дитини на здобуття освіти.

Згідно з сімейним кодексом, питання виховання вирішуються спільно і матірʼю і батьком, незалежно від того, перебували вони у шлюбі чи ні. У разі його розірвання, проживання кожного з них окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо неї, крім інших передбачених законами випадків.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

У разі, якщо хлопець або дівчина не ходить у школу через конфлікт між дорослими більше 10 днів, то директор школи має повідомити про це Національну поліцію та Службу у справах дітей. Також адміністрація закладу освіту може нагадати батькам про адміністративну відповідальність або позбавлення батьківських прав у разі невиконання своїх обовʼязків.

“Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ті самі дії вчиняються повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – накладається штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – зазначено в тексті.

Тобто у разі, якщо батьки перешкоджають здобуттю дитиною повної загальної середньої освіти, їх можуть позбавити батьківських прав. Це також стосується і належності піклування про фізичний та духовний розвиток, навчання, підготовку до самостійно життя та створення умов для отримання освіти.

В освітнього омбудсмена звернули увагу, що у разі довготривалого вирішення кофлікту, через що дитина не ходить на навчання або вирішується питання про її зарахування/відрахування/переведення, директори шкіл можуть діяти в інтересах школяра. Зокрема, провести бесіду з батьками, залучивши психолога, звернутись до Комісії з питань захисту прав дитини, аби якомога швидше врегулювати спір дорослих, а також направити повідомлення до уповноважених органів, щодо притягнення до адміністративної відповідальності, якщо матір або батько не хочуть брати участь у врегулюванні ситуації.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

Горбачов підтримав пропозиції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стосовно розробки та внесення змін до Порядку та планує ініціювати створення робочої групи для їх реалізації.

Джерело.


Повернутись вверх