facebook

Користуватися шкільним укриттям зможуть лише учасники освітнього процесу: Горбачов пояснив, що змінилось

Користуватися шкільним укриттям зможуть лише учасники освітнього процесу: Горбачов пояснив, що змінилось

Користуватися укриттями у закладах освіти під час очного навчання можуть лише учасники освітнього процесу. Зокрема, школярі та їхні батьки або особи, що їх замінюють, адміністрація закладу, вчителі та інші працівники. Про це розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов. За його словами, зміни у Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд із фонду та ведення його обліку затвердила постанова Кабінету міністрів. Раніше захисник прав у сфері освіти виносив на обговорення ситуацію щодо безперешкодного доступу до укриттів всіх громадян. Проте офіційно це не було ніде затверджено і відбувалось на рівні рішень адміністрації закладу освіти. Нині уряд окреслив правила перебування у шкільних сховищах під час тривоги.

Горбачов опублікував пояснення у Facebook. Освітній омбудсмен розповів, що школи та інші заклади освіти не відповідають за ведення обліку укриттів для цивільного захисту, які можуть бути в їхній власності. За це несуть відповідальність власники та засновники.

Освітній омбудсмен звернув увагу, що в Україні сховища, протирадіаційні та інші укриття, споруди подвійного призначення можуть бути в різних місцях і належати різним організаціям, але все одно повинні бути обліковані. Реєстрацію ведуть різні органи уряду, а також суб’єкти господарювання.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

Системою обліку керує Державна служба з надзвичайних ситуацій , а інші організації, які ведуть контроль, вносять інформацію до неї. Дані, які стосуються об’єктів укриття, передаються щодня через електронний портал “Дія”.

Відповідно до 5 пункту Порядку місця, де розміщуються сховища для цивільного захисту, повинні бути легкодоступними для людей, які живуть далеко від них. Найвіддаленіші місця, де розміщені укриття, повинні бути на відстані:

  • не більше 300 метрів для високих будівель, таких як багатоповерхові будівлі, та для підприємств, які мають високий рівень важливості для цивільного захисту.
  • не більше 500 метрів для середніх та низьких будівель.

Тобто незалежно від того, де живе людина в місті чи населеному пункті, вона повинна мати змогу швидко дістатися до сховища у разі небезпеки.

Згідно з доданим у Порядок пунктом 23-1, громадяни можуть подати відгуки та пропозиції щодо стану та функціонування укриттів використовуючи портал “Дія”. Зокрема, оцінювати стан сховищ. Крім цього, міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади за необхідності вживатимуть заходи в межах своїх повноважень щодо покращення захисних приміщень.

Джерело.


Повернутись вверх