facebook

У паперовій чи електронній формі має вестися класний журнал?

У паперовій чи електронній формі має вестися класний журнал?

Станом на 25.01.2024 року паралельно діє два нормативних документа з приводу ведення класних журналів. 

Інструкцією з ведення класного журналу учнів  5-11(12)-х класів загальноосвітніх   навчальних закладів затвердженої Наказом МОН 03.06.2008  N 496 передбачено, що класний журнал ведеться в ПАПЕРОВІЙ формі.

А Інструкцією з ведення ділової документації у закладах загальної середньої освіти в електронній формі затвердженою Наказом Міністерства освіти і науки України від 08 серпня 2022 року № 707 передбачено ведення класного журналу в ЕЛЕКТРОННІЙ формі.

Інструкцією №707 також передбачено, що ведення ділової документації закладу освіти в електронній формі запроваджується з метою СПРОЩЕННЯ ведення ділової документації в закладі освіти, зменшення витрат часу на її ведення.

У разі потреби, електронний класний журнал та інші документи генеруються засобами ОІС у формі електронного документа шляхом вивантаження даних у форматах pdf, csv, xlsx або іншому зчитуваному форматі на вибір особи, яка зробила до системи запит щодо вивантаження.

Також на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України від 03 листопада 2022 року розміщена інформація такого змісту. –‼️ «У школах класний журнал вестиметься в електронній формі без потреби дублювання його на папері».

Отже, керуючись вищевикладеним:

1.  Так як ведення класного журналу в електронній формі запроваджується з метою спрощення ведення ділової документації в закладі освіти, зменшення витрат часу на її ведення – паралельне ведення класного журналу в паперовій формі спричиняє додаткове навантаження на вчителя.

2. Електронний класний журнал генерується у формат pdf.

3. МОН зазначає, що електронний журнал не має дублюватися на папері.

4. Таким чином, в закладі освіти має вестися один класний журнал: або в паперовій формі, або в електронній.

Джерело.


Повернутись вверх