facebook

Студентам не пощастило: ТЦК має на них особливі плани, до чого готуватися

Студентам не пощастило: ТЦК має на них особливі плани, до чого готуватися
З’явилися деталі мобілізації студентів
В останні місяці виникли суперечки щодо того, хто зі студентів має право на відстрочку від мобілізації. У зв’язку з цим у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №10378.

Документ зареєстровано у парламенті 25 грудня, його ініціатором вказаний прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Уряд України пропонує Верховній Раді скасувати право на відстрочку від мобілізації частини студентів. Зокрема, це може торкнутися тих, хто здобуває другу та подальші вищі освіти.

У законопроєкті зазначається, що відстрочку пропонується давати студентам училищ, коледжів та вишів, які навчаються на денній або дуальній формі.

При цьому, що ще важливо, вони отримують рівень освіти, який вищий за раніше здобуту за однією спеціальністю (професії).

Вказується, що на відстрочку від мобілізації не матимуть права ті особи, які здобувають повторний рівень освіти, тобто знову здобувають освіту бакалавра чи магістра.

Слід зазначити, що право на відстрочку залишать вченим та викладачам навчальних закладів, якщо вони працюють на повну ставку.

Зміни у відстрочку від мобілізації для студентів було вирішено внести після того, як з’ясувалося, що зараз чимало чоловіків від 30 років і більше раптово після повномасштабного російського військового вторгнення вирішили здобути ще одну вищу освіту.

Чтайте також:  Вступити стане легше, а частину ПТУ ліквідують: у МОН розкрили деталі реформи профільної середньої освіти

А якщо студент навчається на денній формі, він отримує весь час навчання відстрочку від мобілізації. У чиновників через це виникли підозри, що таким чином чоловіки призовного віку та придатні до військової служби намагаються ухилитися від мобілізації у воєнний час.

Тому чиновники вирішили, що потрібно ввести зміни до правил мобілізації таких громадян, щоб уникнути несправедливості.

Джерело.


Повернутись вверх