facebook

Вступити на творчі спеціальності в Україні стане важче: що зміниться з 2024 року

Вступити на творчі спеціальності в Україні стане важче: що зміниться з 2024 року

Українським абітурієнтам стане важче вступати на творчі спеціальності у 2024 році. Крім творчого конкурсу, випускникам шкіл потрібно буде надавати і результати Національного мультипредметного тесту.

Відповідний документ щодо змін у вступній кампанії-2024 підписав президент України Володимир Зеленський. Закон набув чинності 27 грудня 2023 року.

“У 2024 році конкурсний відбір на навчання для здобуття ступеня вищої освіти здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року та/або вступних випробувань 2022-2024 років, проведених із використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання та творчого конкурсу (конкурсу фізичних здібностей) у передбачених законодавством випадках”, – зазначено у тексті.

Раніше абітурієнти, які вирішили опанувати такі спеціальності, як фізична культура та спорт, аудіовізуальне мистецтво, дизайн, хореографія, музичне та сценічне мистецтво тощо, вступали лише за результатами творчого конкурсу.

Нагадаємо, у 2024 році випускники складатимуть НМТ з чотирьох предметів. Три з них обовʼязкові – українська мова, математика та історія України. Один – на вибір. До списку цього року додали українську літературу та географію, які доповнили іноземну мову, біологію, фізику, хімію.

Чтайте також:  У педагогічні університети зазвичай ідуть ті, хто нікуди деінде не зміг вступити, – Лікарчук

Джерело.


Повернутись вверх