facebook

Чи можлива позачергова атестація педагог з його власної ініціативи?

Чи можлива позачергова атестація педагог з його власної ініціативи?

“Попри складні умови та воєнний стан, громади і далі надають освітні послуги. Атестація педагогічних працівників є важливим моментом у цьому процесі. Вона необхідна для підтвердження рівня освітніх послуг. Програма U-LEAD зі свого боку організовує заходи, присвячені роз’ясненням щодо проходження атестації відповідно до нових умов, та не припиняє підтримувати громади країни”, – зазначив Максим Ткач, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області.

Сергій Дятленко під час свого виступу акцентував увагу на тому, що атестація є обов’язковою для всіх, хто займає посади педагогічних та науково-педагогічних працівників. Обов’язковою вона є відповідно до Переліку таких посад, затверджених Постановою КМУ від 14 червня 2000 р. N 963. Він наголосив, що атестуються усі, незалежно від обсягу педагогічного навантаження, кількості навчальних предметів та форми трудового договору.

Далі експерт надав роз’яснення щодо атестації педагогічних працівників, що працюють, та новопризначених. Розповів про чергову атестацію, позачергову атестацію за ініціативою працівника та за ініціативою керівника.

Чергова атестація має проводитися не рідше як раз на п’ять років. Вона може бути перенесена не більше як на рік через обставини, що не залежать від волі працівника та перешкоджають проходженню. У такому випадку за педагогічним працівником зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна категорія (педагогічне звання) до проходження ним атестації.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Позачергова атестація може проводитися за ініціативою працівника та/або за однією з таких умов: визнання працівника переможцем, лауреатом фінальних етапів всеукраїнських, міжнародних фахових конкурсів, наявності у працівника освітньо-наукового / освітньо-творчого, наукового ступеня чи успішного проходження сертифікації. Умовою є те, що такий працівник підвищував кваліфікаційний рівень за останні п’ять років перед атестацією та має відповідний педагогічний стаж щоби претендувати на вищу категорію.

Позачергова атестація за ініціативою керівника проводиться у разі зниження якості педагогічної діяльності педагогічним працівником. Але не раніше як за три роки після попередньої атестації.

“Результати атестації педагогічних працівників поширюються на все педагогічне навантаження, яке мав вчитель, за умови проходження курсів із предметів, що викладаються не за спеціальністю. А також на все довантаження в міжатестаційний період, без умов проходження курсів”, – зазначив Сергій Дятленко.

За його словами, педагогічні працівники, що обіймають декілька посад, атестуються за кожною з них. Графік атестації за різними посадами може збігатися, а може різнитися.

Також, як наголосив експерт, для присвоєння кваліфікаційної категорії педагогічний працівник має відповідати професійному стандарту, водночас мають бути витримані умови, визначені Положенням для можливості такого присвоєння.

Джерело.


Повернутись вверх