facebook

За яких умов батьки можуть відвідувати дитячі свята та як правильно робити фото в закладах освіти під час війни

За яких умов батьки можуть відвідувати дитячі свята та як правильно робити фото в закладах освіти під час війни

Згідно з законом України правила відвідування батьками закладів освіти можуть бути змінені місцевою військовою адміністрацією та керівництвом шкіл, з урахуванням безпекової ситуації в конкретному населеному пункті. Зокрема, це стосується і проведення дитячих свят. Адміністрація освітніх закладів має спланувати їх проведення так, аби всі присутні мали змоги, у разі оголошення повітряної тривоги, вміститися в укритті, або ж за встановленими внутрішніми правилами, провести їх без присутності батьків.

На офіційному сайті освітнього омбудсмена Сергія Горбачова опублікували розʼяснення щодо відвідування батьками закладів освіти під час дії воєнного стану. Там також звернули увагу на те, що у разі проведення розважальних заходів варто памʼятати про безпеку фото та відеофіксації. Зокрема, у представника прав освітян зазначили, що не можна фотографувати без дозволу військовослужбовців, ставити геолокацію або фіксувати укриття та інші безпечні місця у школах та садках.

“У школах, якщо повітряна тривога застала батьків у закладі освіти – вони також мають право перебувати в укритті закладу освіти разом з іншими учасниками освітнього процесу. При цьому важливо, щоб батьки були завчасно попереджені, чи розрахована місткість укриття на те, щоб окрім учнів, вихованців та працівників закладу освіти в разі повітряної тривоги батьки могли перебувати в укритті, якщо вони знаходяться у закладі освіти”, – йдеться у тексті.

Чтайте також:  Яку зарплату отримують учителі першої та вищої категорії

У Горбачова також зазначили, що адміністрації шкіл та садків можуть самостійно прописувати певні правила відвідування батьками закладів освіти в умовах воєнного стану. Проте, в офісі освітнього омбудсмена наголосили, що розробляти їх потрібно разом з працівниками закладу, учнями та батьками. В такому разі, зазначають у тексті пояснення, у всіх буде розуміння з якою метою приймаються відповідні правила.

“Батькам необхідно розуміти, що педагоги відповідальні за безпеку їхніх дітей під час освітнього процесу. Тому безперешкодний доступ усіх охочих до закладу освіти може бути небезпечним для школярів”, – зазначено в тексті розʼяснення.

Там додають, що усі учасники освітнього процесу також мають дотримуватися протипожежних норм. Зокрема, забороняється перебільшувати кількість людей понад установлену норму, встановлювати додаткові посадкові місця, повністю відключати світло у приміщенні проведення заходу, використовувати вибухонебезпечні предмети або ті, що можуть спричинити загоряння.

Джерело.


Повернутись вверх