facebook

Дослідження показало, який формат читання краще сприймають діти: ефективніше в 6-8 разів!

Дослідження показало, який формат читання краще сприймають діти: ефективніше в 6-8 разів!

Згідно з новим дослідженням, читання друкованих текстів покращує навички розуміння у 6-8 разів більше, ніж читання цифрових матеріалів. Про це зазначають дослідники Університету Валенсії.

Вчені проаналізували більше двох десятків досліджень, у яких оцінили майже 470 тисяч учасників щодо розуміння прочитаного. Результати моніторингу опублікували на сторінці університету.

“Звʼязок між частотою цифрового читання для дозвілля та здатністю розуміння тексту близький до нуля”, – сказав Ладіслао Салмерон, професор Університету Валенсії.

За його словами, це може бути повʼязано з тим, що лінгвістична якість цифрових текстів, як правило, нижча, ніж традиційно в друкованих текстах. Він додав, що текст у соціальних мережах, наприклад, може бути розмовним і не мати складного синтаксису та аргументації.

Салмерон підкреслив, що читання цифрових текстів також має тенденцію бути більш поверхневим, ніж друкованих матеріалів. Тобто, за словами співавтора статті, це може означати, що читач не повністю занурюється в розповідь або не повністю вловлює складні відносини в інформативному тексті.

Згідно з дослідженням, хоч й існує негативний звʼязок між цифровим читанням і розумінням у початковій школі учнів, він стає позитивним для школярів середньої школи та студентів.

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

Салмерон припускає, що це може бути тому, що маленькі діти гірше реагують на відволікаючі фактори, такі як вхідні повідомлення. За його словами, здатність регулювати когнітивні здібності розвивається в підлітковому віці, а маленькі діти можуть бути не готові самостійно це контролювати.

Автори також зазначили, що маленькі діти, які часто читають на цифрових приладах, можуть засвоїти менше академічної лексики.

“Виходячи з того, що ми зʼясували, просто читання в цифровому форматі не так приносить користь, як читання друкованих видань. Ось чому, рекомендуючи заняття з читання, школи та керівники шкіл повинні наголошувати більше на друкованому читанні, ніж на цифровому, особливо для молодших читачів”, – сказала аспірантка Лідія Альтамура.

За словами дослідників, відносно невеликий звʼязок між цифровим читанням для дозвілля та розумінням існує незалежно від типу читання, яким займаються люди, як у соціальних мережах, так і на освітніх веб-сайтах, таких як Вікіпедія.

Джерело.


Повернутись вверх