facebook

Необхідно створювати середовище поваги і конкурентності для вчителів, адже педагоги є серцем освітньої системи

Учитель є серцем освітньої системи, – директор УЦОЯО

Зарплата важлива, але і питання поваги й сприйняття професії вчителя також є суттєвим

В Україні необхідно створювати середовище поваги і конкурентності для вчителів, адже педагоги є серцем освітньої системи.

На цьому наголосила директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, коментуючи в ефірі Ukrinform TV результати участі України в міжнародному дослідженні PISA-2022.

За її словами, в Україні ще недостатньо високий престиж роботи вчителя, відповідно, складно завести молодих людей у цю професію, але вчитель є серцем усієї цієї системи.

«Це не тільки платити більше учителям. Зарплата важлива, жодних питань про це немає, але і питання поваги й сприйняття цієї професії також важливе. Це не лише про гроші», – підкреслила очільниця УЦОЯО.

Також вона висловила переконання, що вчитель – це професія для талановитих людей.

«У нас дуже багато талановитих освітян, тут немає жодного сумніву. Вони не отримують достатніх коштів, але ми маємо розуміти, що є вчителі, які просто фантастичні. І їх реально багато», – упевнена Вакуленко.

Окрім того, вона зауважила, що результати українських учнів, оприлюднені в Національному звіті, і те, що Україна перевищує очікування, якщо порівнювати економічний потенціал і результати, підтверджують цей факт.

Чтайте також:  Лікарчук про 12-річну систему освіти: випускники не повинні закінчувати школу в дітородному віці, Європа це врахувала

Директор УЦОЯО переконана, що педагогам потрібно більше свободи.

«Загалом у суспільстві ми не завжди обговорюємо цю професію як таку, яку б ми хотіли для своїх дітей. І це не тільки про гроші. Це питання великої бюрократії, ми розуміємо, що це велика залежність від цієї машини. Людині потрібні кошти, немає сумнівів, але людині також потрібно більше свободи, відчуття того, що ви можете у цій професії реалізуватись, відчуття того, що у цій професії є куди зростати, а в цій професії реально є куди зростати. Ви постійно можете зростати, це унікальна професія, у ній кожен день може бути щось нове і щось абсолютно інше», – зазначила Вакуленко.

Джерело.


Повернутись вверх