facebook

Хто ж винний у недостатньому рівні знань учнів?

Пошук винних у рівні знань учнів є кроком у нікуди, – директор УЦОЯО

Приводів для абсолютно трагічних волань немає, бо результати учнів відбивають міжнародний тренд

Пошуки винних у ситуації з компетентностями 15-річних підлітків, які демонструють результати дослідження PISA 2022 року, є кроком у нікуди.

На цьому наголосила директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, коментуючи підсумки дослідження.

За її словами, приводів для абсолютно трагічних висновків немає, оскільки результати учнів відбивають міжнародний тренд.

Водночас директор УЦОЯО визнала, що з читання дійсно проблема існує.

«Працювати є над чим, тому що читання – це основа вивчення природничо-наукових дисциплін, суспільно-гуманітарних дисциплін, відсутність аналітичного читання – це проблема для будь-якої дорослої людини, тому що ми щохвилини працюємо з текстом, і не тільки в соціальних мережах», – підкреслила Вакуленко.

Також вона зазначила, що винною є та ситуація, яка склалась в Україні.

«Шукати зараз винних – дітей, батьків, систему освіти, вчителів – це крок у нікуди. Освіта значно складніше, ніж група винних, яку ми можемо об’єднати чи проклясти – МОН чи ще хтось. Освіта складна, і все впливає на те, наскільки ефективно ми здобуваємо цю освіту», – підкреслила Вакуленко.

Чтайте також:  "Учні приходять з книгами": що молоді вчителі не проти змінити у шкільній програмі

Також директор УЦОЯО висловила переконання, що наш психоемоційний стан впливає на здатність сприймати інформацію через читання.

«Якщо засвоєнню знань, особливо через тексти, заважає психоемоційний стан людини, – значить, потрібна комплексна програма психологічної підтримки, потрібно включення підлітків, які перестали читати взагалі або ніколи не читали, в роботу з текстами. Потрібно шукати способи залучати підлітків до читання лонгрідів», – упевнена Вакуленко.

Джерело.


Повернутись вверх