facebook

В Україні назріває скандал через іспити для дітей, які повернуться з-за кордону: Горбачов звернувся до директорів шкіл

В Україні назріває скандал через іспити для дітей, які повернуться з-за кордону: Горбачов звернувся до директорів шкіл

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов звернувся до директорів закладів освіти, які намагаються влаштовувати іспити для дітей, які тимчасово перебувають за кордоном та хочуть продовжувати вчитися в українській школі. За його словами, керівники, таким чином, намагаються позбавити школярів можливості тримати звʼязок з освітніми закладами рідної держави, попри те, що влада на всіх рівнях навпаки робить так, аби це спілкування не переривалось.

Про це Горбачов написав на своїй особистій сторінці у Facebook. Він зазначив, що керівникам закладів освіти потрібно бути українцями, а не пособниками диктатора Володимира Путіна, який мріє, аби українські діти не отримувати освіту в своїй країні.

“Директори деяких шкіл, які “вичавлюють” наших дітей з українських шкіл, схаменіться! Ми на всіх рівнях закликаємо наших дітей та батьків, які знайшли тимчасовий прихисток за кордоном, утримувати зв’язок з українською освітою. А ви що робите, висуваючи для наших дітей, які зараз за кордоном, якісь абсолютно нелогічні та, буду недипломатичним, дурнуваті вимоги щодо складання “іспитів” нашими дітьми 5 (!) класу, та відмовляючись виконувати наказ МОН щодо українознавчого компоненту?”, – звернувся Горбачов.

Чтайте також:  Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

Користувачі соцмережі не забарилися з реакцією на таке повідомлення освітнього омбудсмена і розповіли, що в деяких школах учнів змушують здавати заліки навіть з фізкультури онлайн, а дехто з батьків платить гроші за навчання, аби зберегти місце:

“Та не треба до директорів прив’язувати тих, хто за кордоном. Один якийсь толковий вчитель онлайн для всього світу. Внук в другий клас вже пішов. Він в ніякій українській школі. Платимо за один раз в тиждень – суботня школа. Платимо! Один раз в тиждень! Відмовляється туди ходити, бо в порівнянні з його німецьким вчителем, наша дуже програє. Берлін. Але платимо, щоб зберегти місце. Бо черга стоїть. Поки що стоїть”

“Цікаво, як цього року буде проводити атестацію НУШ. Минулого року це було пекло: 9 клас, 18 атестацій за тиждень, по відеозв‘язку і це ще й після уроків в очній школі і під час підготовки до очних іспитів. Чи варто казати, що серед письмових атестаційних предметів була фізкультура, праця тощо? Це в той час, коли в дитини були наявні оцінки з живих предметів в очній школі. А атестація з іноземної мови в той час, коли у дитини навчання повністю іноземною мовою і офіційно підтверджено її рівень? Про буцімто “помилки” в роботах, відсутність доступу до перевірених робіт взагалі мовчу”

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

“О і в нас буде письмовий тест з фізкультури. 12 вправ в ефірі онлайн і “дітки, коли в вас буде вільний час (мені це особливо зайшло), передивіться відео, щоби здати теорію”. У дитини в школі фізкультура 4 уроки на тиждень”

“Трохи важкувато, якщо чесно, дві програми опановувати. Особливо запитання в 3 класі щодо інформатики, коли її в школах ЄС і близько нема”.

Нагадаємо, згідно з розʼясненням Міністерства освіти і науки України, діти, які навчаються за кордоном, при поверненні додому можуть бути зараховані, як і у ту ж саму школу так і до будь-якої іншої. При цьому, заклад освіти не може відмовити у зарахуванні школярів.

Для того, аби повернутися до української школи, батькам потрібно надати довідку з попереднього місця навчання, для зарахування загальних предметів.Якщо ж такого документу немає, школяр може скласти річне оцінювання з усіх предметів, з обовʼязковим українознавчим компонентом.

Джерело.


Повернутись вверх