facebook

Як принцеси Діснея впливають на самооцінку дівчат-підлітків: несподівані результати дослідження

Як принцеси Діснея впливають на самооцінку дівчат-підлітків: несподівані результати дослідження

Нове дослідження показало, що принцеси Діснея мають більше користі, ніж шкоди для дівчат-підлітків. Аналіз вивчав вплив героїв мультфільмів на впевненість дітей, їхню оцінку тіла та гендерність гри протягом року. Результати продемонстрували покращення у цих сферах.

Експерти поділилися своїми висновками з Yahoo. Зокрема, вони зазначили, що попри попередні результати, в яких вплив вважався негативним, нині висновки все ж таки визнали позитивним.

“Наше попереднє дослідження показало, що в короткостроковій перспективі культура принцес має негативний вплив. Але з часом це змінюється. Зараз ми бачимо довгостроковий позитивний вплив культури принцес на те, що ми думаємо про гендер”, – зазначає Сара Койн, дослідниця з Університету Бригама Янга.

Вона додала, що за результатами аналізу виявилося, що і хлопчики, і дівчатка, які справді захоплювалися культурою принцес, менше дотримуються панівної токсичної маскулінності й більше сприймають жінок, як рівних. Фахівчиня підкреслила, що це була головна новина відкриття.

Дослідниця Лара Декарт у своєму аналізі розповіла, що з часом ролі принцес змінюються. Якщо раніше вони були повністю пасивними або “сплячими”, яких потрібно було рятувати, наприклад як у “Білосніжка та сім гномів”, “Попелюшка”, “Спляча красуня”. Нині ж, в сучасних мультфільмах, їх ролі стають більш розширеними й включають певні традиційні чоловічі риси.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

Також експерти звернули увагу і на стереотипи, які можуть розвиватися щодо зовнішності. Зокрема, раніше батьки висловлювали занепокоєність щодо занадто худорлявих форм героїнь мультфільмів. Проте, згідно з дослідженнями, в якому розглядалась взаємодія дітей у грі з худими, середніми та важкими діснеївськими героїнями, вдалось виявити, що дівчата більше асоціювали саме фізичну активність “середніх” принцес, а не естетику їхнього тіла. В результаті було встановлено, що принцеси з худим тілом не мали прямого негативного впливу на образ дитини.

“Вони бігають, піднімаються на величезні гори та борються з іншими речами. Для цих принцес їхні історії більше про те, що вони можуть робити зі своїм тілом, ніж про те, як виглядають їхні тіла”, – зазначає Джейн Шоукрофт, докторант відділу комунікації Каліфорнійського університету

Вона також підкреслила, що принцеси з середнім розміром тіла допомагали створювати захисний ефект дітей у власному. Експертка рекомендує батькам зосереджуватися на людяності кожної принцеси, а не лише на її зовнішності. Приводить у приклад Моану, яка сповнена глибини та доброти. Її історія полягає в тому, як слідувати своїм мріям і знайти себе, а не про те, як вона виглядає. Тож, за словами Шоукрофт, основна задача дорослих показати, що принцеси Діснею пропонують свою глибинність.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

 

Джерело.


Повернутись вверх