facebook

До яких категорій прирівнюється середня спеціальна та початкова вища освіта педагогів: роз’яснення МОН

До яких категорій прирівнюється середня спеціальна та початкова вища освіта педагогів: роз’яснення МОН

Середня спеціальна освіта, здобута педагогами в училищах і технікумах, прирівнюється до вищої освіти рівня молодшого спеціаліста. А диплом освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста – до ступеня молодшого бакалавра.

Про це йдеться в роз’ясненні від Міністерства освіти і науки України.

Ознайомитися з текстом і основними положеннями документа можна нижче або за посиланням.

В Україні набув чинності Наказ МОН “Про затвердження Положення про атестацію педагогічних працівників”. Згідно з пунктом 9 розділу І були також оновлені умови присвоєння кваліфікаційних категорій педагогам.

Відповідно до законодавства, яке діяло до 1991 року, українці могли здобути середню спеціальну освіту в:

  • технікумах,
  • училищах,
  • інших середніх спеціальних закладах освіти.

Наразі технікуми та училища відносять до вищих закладів I рівня акредитації, у яких готують молодших спеціалістів (згідно з Законом України “Про освіту” від 23.05.1991 № 1060-ХІІ та Законом України “Про вищу освіту” від 05.03.2002 № 2984-ІІІ).

У МОН наголошують, що в Україні не приймали окремі положення, які б встановлювали відповідність документів про здобуття вищої освіти, виданих до 1991 року, освітньо-кваліфікаційним рівням вищої освіти:

  • бакалавра,
  • спеціаліста,
  • магістра.

У той же час, законодавчо були унормовані трудові відносини осіб, які здобули освіту до 1991 року (положеннями нормативних актів з питань оплати праці).

Чтайте також:  Освітній експерт озвучив два варіанти, які врятують малі сільські школи від закриття: зміни відчують лише директор і кілька педагогів

Зокрема, середні школи з XI педагогічним класом, однорічні педагогічні класи, педагогічні училища тощо віднесли до закладів освіти, які надавали середню спеціальну освіту.

А значить, середня спеціальна освіта, здобута особами у таких закладах освіти, прирівнюється до вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста.

Крім того, диплом про вищу освіту молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра (підпункт 4 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про вищу освіту” від 01.07.2014 № 1556- VII)

У МОН також звертають увагу, що листи, інструкції, методичні рекомендації та інші документи органів виконавчої влади, крім наказів, зареєстрованих Мін’юстом, і документів, що регулюють внутрішню діяльність органу, не є нормативно-правовими актами та не можуть встановлювати правові норми (відповідно до абзацу третього частини другої статті 2 Закону України “Про освіту”).
ge1″>

Джерело.


Повернутись вверх