facebook

Як правильно говорити дітям “не можна”: Карпачов назвав 7 основних правил

Як правильно говорити дітям “не можна”: Карпачов назвав 7 основних правил

Український експерт з дитячої психології та розвитку особистості Дмитро Карпачов розповів, як правильно говорити дітям “не можна”. За словами фахівця, заборони у вихованні потрібні та важливі, проте вони не повинні бути основним інструментом спілкування з дітьми.

Карпачов в Instagram зазначив, що обмеження мають допомагати батькам, а не шкодити. Пропонуємо ознайомитись з 7-ма основними правилами більш детально.

Як правильно говорити дітям “не можна” – поради Дмитра Карпачова

    1. “Не можна” означає неприпустимі та небезпечні для життя речі.
    2. По можливості замінюйте слово “не можна” на “небезпечно”.
    3. “Не можна” має бути небагато, інакше воно знеціниться і дитина перестане його чути.
    4. “Не можна” має на увазі конкретні наслідки, якщо дитина порушить заборону.
    5. Разом з “не можна” – що і коли можна. Пропонуйте альтернативу: “Це не можна, але це можна”.
    6. Якщо ситуація дозволяє, заміняйте “не можна” поясненнями. Наприклад: “Дай мені руку, ми разом перейдемо дорогу. Дитині одному переходити дорогу небезпечно”.
    7. “Не можна” означає не можна.

Експерт з психології закликав поділитися у коментарях батьків, що забороняли їм у дитинстві. Відповіді не забарились: “Не можна плакати. Не стільки викликало протест, скільки з часом відбилося на психоемоційному стані”, “Не відпускали гуляти, друзі чекають, я так хочу на вулицю, а мама не відпускала, бо хотіла, щоб я просто потренувалася у диктантах, які вона диктувала. Я вважаю, що можна було домовитись”, “Не можна все що хочеш ти. Можна все що я тобі кажу робити”, “Одягати нові речі, вони тільки були на свята, а потім я з них виростала і жаліла що, не носила в супереч вказівкам”.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

Крім цього, люди ділились і своїм досвідом, як вони пояснюють дітям, що робити не можна: “Коли кажеш”не можна”, треба зразу обґрунтувати, чому, щоб дитина розуміла які можуть бути наслідки”,”Малий граючись кусається чи б’ється. Кажу: “Битись не можна, але можна обіймати/гладити/цілувати” – поки працює”, “Обожнюю ваші поради. Влучно, а головне, зараз дуже вчасно”, “Завжди гарно ладнаю з дітьми, зрозуміла, що завжди, коли називаєш причину, тебе діти розуміють”, “Дякую, дуже доречно. Дитина сприймає “не можна” як “треба робити”.Спробую Ваші поради задіяти, бо вже не знаю як і пояснити”.

Джерело.


Повернутись вверх