facebook

Українські школярі будуть вчитися 12 років: які зміни чекають на систему освіти найближчими роками

Українські школярі будуть вчитися 12 років: які зміни чекають на систему освіти найближчими роками

З 1 вересня 2027 року в українських школах буде введена 12-річна система навчання та сформована профільна освіта на базі старших класів. Перші результати таких змін можна буде побачити через 10 років після їх початку.

OBOZ.UA зібрав інформацію та вирішив розібратися, які зміни чекатимуть на українських школярів у недалекому майбутньому та як навчання буде відрізнятися від нинішнього. Більш детально читайте далі у матеріалі.

Школа буде поділена на три рівні, відповідно до зареєстрованого законопроєкту. Початкова освіта складатиметься з першого (адаптаційно-ігровий) та другого (основний) циклів й триватиме 4 роки. Базова середня включає адаптаційний та базовий предметний цикл тривалістю 5 років. Останні три роки школярі здобуватимуть профільну освіту у ліцеях. І, згідно з запропонованими змінами, гімназії та ліцеї стануть рівнями освіти, а не статусами шкіл.

Учнів у початкових класах має бути не більше 24-х, а середніх та старших – до 30-ти.

Початкова та старша школа мають бути відокремлені одна від одної і знаходитись у різних будівлях або приміщеннях з окремим входом. Профільна старша школа буде допомагати учням обирати напрямок, за яким вони далі хочуть навчатись. Це буде реалізовано завдяки додатковим тестам та співбесідам. Ті діти, які почали навчатись за системою Нової української школи у 10 класі 2027-го року вже матимуть 12 років навчання.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Дмитро Завгородній, заступник міністра освіти та науки, підкреслив, що у звʼязку з з модернізацією навчальних закладів середньої освіти найбільше школярів очікують між 2027 та 2030 роками, проте згодом ця ситуація стабілізується. Саме тому, за словами посадовця, важливо створювати ефективну мережу з урахуванням демографічних тенденцій. За 3,5 роки потрібно визначити заклади освіти, які першими, після пілотування, зможуть включитися у трансформацію.

Крім цього, постають і такі проблеми, як розділення закладів освіти, адже не всі заклади мають таку можливість. До 1 вересня 2024 року мають обратися школи, які стануть початковими, базовими та ліцеями, з урахуванням того, що через війну Росії проти України зруйновано повністю або частково 5 тис. закладів.

Зачіпається також і проблема браку вчителів, зокрема, МОН не прописало в документі методи боротьби та мотивацію педагогів, які будуть брати участь у трансформованому освітньому процесі.

МОН розробило приблизний стандарт для старшої профільної школи і нині тривають обговорення з різними експертами щодо його введення і підтримку. Зокрема, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий поділився інфографікою, в якій зазначено, що школярі будуть самі обирати профіль та предмети для вивчення з 9 освітніх галузей:

  • мовно-літературної;
  • математичної;
  • природничої;
  • технологічної;
  • інформаційної;
  • соціальної і здоров’язбережувальної;
  • громадянської та історичної;
  • мистецької
  • фізичної культури.
Чтайте також:  "Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців": психолог пояснив шкоду ґаджетів...

Також, відповідно до наданих даних, школярі зможуть поглиблено вивчати певні предмети й матимуть години на обраний профіль та загальні напрямки. У 10 класі – 105–210 годин за обраним, 35–140 годин загальних предметів. У 11–12 – 38–5595 профільних та 70–280 поза профілем.

Джерело.


Повернутись вверх