facebook

Знайдена причина дефіциту бюджету – вчителі музики: їх вирішили поставити на “лічильник”

Знайдена причина дефіциту бюджету – вчителі музики: їх вирішили поставити на “лічильник”

На реалізацію цього рішення управління культури витратило з бюджету майже 40 тисяч гривень

Управління культури міста Коломия, що в Івано-Франківській області, вирішило більш щільно контролювати роботу вчителів музичних шкіл та музикантів філармонії. Вони навіть пішли на додаткові витрати з бюджету міста. І все це задля того, щоб змусити музикантів слідувати графіку роботу.

Як повідомляє Інформатор Коломия, місцева влада закупила системи електронного обліку часу й вже встановила їх у деяких закладах. Розмір витрат на це обладнання склав 38 346 гривень. Це не остаточна сума, адже техніку потрібно обслуговувати.

Варто зазначити, що зарплатня у вчителів-музикантів доволі скромна. Наприклад, у оркестрантів вона складає всього 3000 гривень. І чому вона привернула увагу влади незрозуміло. Причому вони навіть не пожалкували коштів, щоб “зекономити” на цих викладачах.

Приєднуйтесь до нашої нової спільноти ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

“Я вчилась музиці 16 років, придбала скрипку за 3 600$, заміна струн сягає 2 000 грн. Натомість в оркестрі ми отримуємо 3000 грн. І тут ще нас хочуть відстежувати, ніби ми когось обдурюємо… Де звичайна людська повага і довіра, на яку ми заслуговуємо?”, – каже скрипалька оркестру.

Чтайте також:  "Діти пандемії" повинні вчитися в школі мінімум до 18 років: результати дослідження

Музиканти зазначили, що таке рішення їх дуже ображає. Адже вони виконують свої обов’язки, а їх хочуть контролювати. До того ж вчителі наголошують, що зробити це якісно не вийде, бо їх графік постійно змінюється. Також варто враховувати підготовку до концертів вдома, самі виступи, які проходять поза закладами, й інші нюанси.

“Графік постійно змінюється: перед академконцертами затримуються, проводять додаткові заняття, часто діти переносять заняття через погане самопочуття. Тому-то ця система не має змісту. А що вже казати про роботу музикантів: хто буде обліковувати їхній час на підготовку до виступів удома, години концертів на виїзді, поїздки на гастролі за кордон”, – йдеться у повідомленні.

Вчителі наголосили, що відчувають в діях влади недовіру і приниження. На їх думку, краще б витрачені кошти на термінали обліку часу передали на придбання інвентаря для музичних шкіл, адже вони дуже його потребують.

Заробітна плата вчителів в Україні
Міністерство освіти України готує реформу освіти. Вона передбачає підвищення заробітної плати педагогам до 40 тисяч гривень. Пілотний проєкт запустять у 2024-2025 навчальному році, а повністю його реалізують тільки після завершення війни.

“Планується відійти від Єдиної тарифної сітки. Буде базова ставка – 80% усієї зарплати, і ще 20% – надбавки, доплати від місцевої влади та директорів шкіл”, – сказав Оксен Лісовий.

Чтайте також:  Вчителям доводиться постійно вдосконалювати свої вміння та розширювати знання: як підтримується престижність професії педагога у Фінляндії

Але це буде згодом. Наразі середня заробітна плата молодого вчителя без стажу роботи складає 10 574 грн, вчителя вищої категорії – 13 759 гривень.

Джерело.


Повернутись вверх