facebook

Знайдена причина дефіциту бюджету – вчителі музики: їх вирішили поставити на “лічильник”

Знайдена причина дефіциту бюджету – вчителі музики: їх вирішили поставити на “лічильник”

На реалізацію цього рішення управління культури витратило з бюджету майже 40 тисяч гривень

Управління культури міста Коломия, що в Івано-Франківській області, вирішило більш щільно контролювати роботу вчителів музичних шкіл та музикантів філармонії. Вони навіть пішли на додаткові витрати з бюджету міста. І все це задля того, щоб змусити музикантів слідувати графіку роботу.

Як повідомляє Інформатор Коломия, місцева влада закупила системи електронного обліку часу й вже встановила їх у деяких закладах. Розмір витрат на це обладнання склав 38 346 гривень. Це не остаточна сума, адже техніку потрібно обслуговувати.

Варто зазначити, що зарплатня у вчителів-музикантів доволі скромна. Наприклад, у оркестрантів вона складає всього 3000 гривень. І чому вона привернула увагу влади незрозуміло. Причому вони навіть не пожалкували коштів, щоб “зекономити” на цих викладачах.

Приєднуйтесь до нашої нової спільноти ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

“Я вчилась музиці 16 років, придбала скрипку за 3 600$, заміна струн сягає 2 000 грн. Натомість в оркестрі ми отримуємо 3000 грн. І тут ще нас хочуть відстежувати, ніби ми когось обдурюємо… Де звичайна людська повага і довіра, на яку ми заслуговуємо?”, – каже скрипалька оркестру.

Чтайте також:  Ми маємо катастрофу всередині освітньої системи

Музиканти зазначили, що таке рішення їх дуже ображає. Адже вони виконують свої обов’язки, а їх хочуть контролювати. До того ж вчителі наголошують, що зробити це якісно не вийде, бо їх графік постійно змінюється. Також варто враховувати підготовку до концертів вдома, самі виступи, які проходять поза закладами, й інші нюанси.

“Графік постійно змінюється: перед академконцертами затримуються, проводять додаткові заняття, часто діти переносять заняття через погане самопочуття. Тому-то ця система не має змісту. А що вже казати про роботу музикантів: хто буде обліковувати їхній час на підготовку до виступів удома, години концертів на виїзді, поїздки на гастролі за кордон”, – йдеться у повідомленні.

Вчителі наголосили, що відчувають в діях влади недовіру і приниження. На їх думку, краще б витрачені кошти на термінали обліку часу передали на придбання інвентаря для музичних шкіл, адже вони дуже його потребують.

Заробітна плата вчителів в Україні
Міністерство освіти України готує реформу освіти. Вона передбачає підвищення заробітної плати педагогам до 40 тисяч гривень. Пілотний проєкт запустять у 2024-2025 навчальному році, а повністю його реалізують тільки після завершення війни.

“Планується відійти від Єдиної тарифної сітки. Буде базова ставка – 80% усієї зарплати, і ще 20% – надбавки, доплати від місцевої влади та директорів шкіл”, – сказав Оксен Лісовий.

Чтайте також:  Ніхто не вимагав, нема часу. Українські вчителі оригінально пояснили, чому не вжили заходів для компенсації освітніх втрат

Але це буде згодом. Наразі середня заробітна плата молодого вчителя без стажу роботи складає 10 574 грн, вчителя вищої категорії – 13 759 гривень.

Джерело.


Повернутись вверх