facebook

Зарплати освітян на початку 2024 року зростуть на 10%

Зарплати освітян на початку 2024 року зростуть на 10%

Згідно з проєктом державного бюджету, зарплати освітян на початку 2024 року зростуть на 10%, а через пів року ще на 12%.

Про це в інтерв’ю “Українським новинам” повідомив голова освітнього комітету Верховної Ради України Сергій Бабак.

Він зазначив, що всю соціальну сферу України останні півтора року фінансують іноземні партнери. Україна зі свого бюджету забезпечує Збройні сили й спрямовує податки на армію. Правильність таких рішень також розуміють інші держави.

Однак, за словами посадовця, іноземним партнерам важко пояснити, чому Україна хоче підвищувати заробітні плати освітянам.

“Наші партнери мають свою шкільну або університетську мережу. Наприклад, Німеччина, яка вдвічі більша за кількістю населення за Україну, і є основним донором у ЄС, може нам сказати: “У вас населення вдвічі менше ніж у нас, а шкіл у два рази більше. Ваша система в чотири рази менш ефективна, аніж наша. Ви хочете, щоб ми давали вам більше грошей на її утримання?”. Це риторичне питання, але це факт”, – зазначив посадовець.

Тому, за словами Сергія Бабака, у вирішенні цієї проблеми Україна впирається в ті ліміти допомоги, які їй надають партнери.

Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

Однак, незважаючи на складну комунікацію, проєкт державного бюджету 2024 року все ж передбачає підвищення заробітної плати педагогів. Зазначається, що з 1 січня вона зросте на 10%, а через пів року ще на 12%.

“Це тарифна сітка, вона прив’язана до мінімалки. Збільшується мінімалка – збільшується оклад усіх у тарифній сітці”, – пояснив голова освітнього комітету.

Також посадовець зазначив, що влада України наразі розглядає декілька різних моделей підвищення виплат громадянам, зокрема, і вчителям, та намагається зробити все для того, щоб це сталося раніше перемоги.

“Чесно та відверто. Я не можу вам сказати деталі, бо ми домовилися, що поки це не будемо комунікувати, але у нас постійно проходять наради, брейншторми з віце-прем’єром Федоровим і міністром освіти Лісовим щодо зміни підходів до фінансування заробітних плат і їх формування”, – додав Сергій Бабак.

Джерело.


Повернутись вверх