facebook

Що робити, якщо у школі дитини вимагають здати гроші на ремонт: платити чи ні?

Що робити, якщо у школі дитини вимагають здати гроші на ремонт: платити чи ні?

Настав новий навчальний рік і дуже часто на початку осені з батьків дітей вимагають здати гроші на ремонт школи. Батьківські комітети часто залякують, що без цих фінансів не можна обійтись.

Чи можна не здавати гроші, і що за це буде, пояснюють на освітньому порталі “Нова Українська школа“.

Тож чи потрібно здавати гроші ремонт?
Відповідальність за ремонт у навчальному закладі лежить на місцевій владі, яка є його власником та власником.

Тому директор школи зобов’язаний щорічно звертатися до управління освіти, підпорядкованого навчальному закладу із запитом на фінансування ремонтних робіт та інших потреб.

“Здебільшого школи в Україні перебувають у комунальній власності, лише 1,5–2% є приватними, і лише десяток – державними”, – йдеться у матеріалі НУШ.

Власник школи продовжує складати кошторис потреб навчальних закладів, які перебувають під його керуванням. Ремонт у навчальному закладі може виконувати лише спеціалізована компанія з відповідною ліцензією, а батьки дітей не мають права втручатися в управління комунальною власністю.

До того, як здавати кошти, батькам радять запитати керівника школи, чи були бюджетні запити щодо ремонту.
Збирати гроші з батьків суперечить закону
Разом з тим, у більшості випадків такі здирства приховують під благодійністю, яка необхідна школі. Тобто далі ваші кошти йдуть на придбання певних меблів, ремонт класу чи школи тощо.

Чтайте також:  "Школа – це не прохідний двір". Ігор Лікарчук – про винних у провалі НУШ, заборону ґаджетів і штрафи для учнів за погану поведінку

Однак це незаконно, адже всі гроші навчальним закладам має виділяти держава.

Якщо ви не хочете здавати гроші, це ваше законне право і жодних санкцій до вас ніхто не може застосувати, адже прав у вчителя чи директора закладу таких немає.

Джерело.


Повернутись вверх