facebook

Школи реорганізовують, а педагогічних працівників звільняють. Компенсація в разі звільнення вчителя.

Триває обговорення (до січня 2024 року) щодо реорганізації закладу освіти у початкову школу з дошкільним відділенням.

У травні усі педагогічні працівники згідно наказу були повідомлені щодо змін істотних умов праці та можливе вивільнення. Станом на 23.08.2023 року батьки учнів 5-9 класів забрали дітей в інший заклад освіти. Як правильно звільнити вчителів, які викладали у 5-9 класах?

Згідно зі ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник (засновники). Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Відповідно до ст. 40 КЗпП трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках:

1. змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

Тобто, реорганізація школи починається після прийняття відповідного рішення у якому, як правило, прописується порядок цього процесу, в тому числі і повідомлення працівників про зміни в організації праці. До цього заклад освіти зазвичай продовжує свою роботу в звичайному режимі, а звільнення працівників можливе на загальних підставах визначених чинним законодавством України.

Чтайте також:  Вчителів треба переконувати працювати по-новому: освітянин розповів, у чому проблема педуніверситетів в Україні

 

У випадку зупинення роботи, викликаного відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами працівника можна відправити в оплачуваний простій (ст. 34 КЗпП). А за умови абсолютної неможливості надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи, роботодавець має право призупинити дію трудових відносин, (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Зважаючи, що під час дії воєнного стану не змінилися умови звільнення працівника за ініціативи роботодавця, передбачені КЗпП, то на новий навчальний рік можливе затвердження нового штатного розпису закладу та звільнення працівників у зв’язку з скороченням штату.

Разом з тим, варто враховувати, що ст. 57-1 Закону України «Про освіту» визначено, що працівникам закладів та установ освіти в умовах воєнного стану гарантується збереження місця роботи та середнього заробітку, а також інших виплат, передбачених законом. Тому будь-які рішення стосовно педагогічних працівників здійснені під час дії воєнного стану мають містити під собою чітке об’єктивне обґрунтування.

Отже, до прийняття рішення про реорганізацію закладу освіти, звільнення працівників можливе на загальних підставах. За наявності об’єктивних обґрунтованих причин, у порядку встановленому чинним законодавством України ­– можна внести зміни до штатного розпису щодо скорочення персоналу або перевести працівників в оплачуваний простій, чи призупинити з ними трудові відносини.

Чтайте також:  "Верховна Рада має намір штрафувати батьків за небажання навчати дітей": з'явилися подробиці ініціативи

 

Джерело.


Повернутись вверх