facebook

Пастка, що призводить до емоційного та професійного вигорання. Про що варто знати педагогам та як з цим боротись?

Усвідомлення професійних, особистих меж та меж компетентності – важливий ресурс педагога, який спілкується з дитиною. Пастка, що призводить до емоційного та професійного вигорання, – порушення власних меж.

Межі компетентності – це визначення та усвідомлення вчителем питань і проблем, які належать до його компетенції (які відповідають його обов’язкам, рівню фахової підготовки, особистісним здібностям тощо), та визначення тих питань і проблем, які не можуть бути розв’язані через його дії та втручання.

Розуміння і дотримання меж професійної компетентності дозволяє педагогу продуктивніше зосереджуватися на вирішенні професійних завдань свого рівня відповідальності. Одним із проявів порушення власних меж є роль «рятівника».

Піклування, як частина педагогічного спілкування, включає в себе розуміння міжособистісних і комунікативних процесів, які розгортаються між вчителем і учнем, вчителем і класом загалом.

Піклування потребує і професійного самопізнання. Модель піклування в освітньому контексті включає в себе чотири етапи (за Буффо).

Гортайте карусель, щоб детальніше дізнатися про кожен з них!

Чтайте також:  Вчені виявили несподіваний зв'язок між популярністю в школі та тривалістю сну

Джерело.


Повернутись вверх