facebook

Нардеп вимагає підняти мінімальну зарплату вчителям до 6 800 тисяч гривень

Народний депутат пропонує зменшити зарплати прокурорів, працівників СБУ, представників наглядових рад й віддати їх вчителям та лікарям.

Нещодавно Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо підвищення з 1 вересня 2020 року посадових окладів (тарифних ставок) працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери. Цим рішенням встановлюється посадовий оклад працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки у розмірі 2 225 грн. Відповідно, новий розмір мінімальної заробітної плати становить 5 000 грн.

Але враховуючи умови, в яких нині працюють українські педагоги, ця зарплата є низькою. З початку навчального року навантаження педагогів стрімко зросло: поділ класу на групи, перебування в масках, робота з учнями в класі й з тими, хто навчається дистанційно, викладання у дві зміни. Місцеві бюджети не в змозі виділити додаткові кошти на оплату праці вчителів. Чи має уряд план дій?

На думку т.в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета, на рахунках місцевих бюджетів залишилось 3,3 млрд грн цільової субвенції з 2019 року, яку можна використати на надбавки до зарплати вчителям. Але, як зазначили експерти, запрошені до ток-шоу “Право на владу”, місцеві бюджети не мають цих коштів. А враховуючи, що навантаження педагогів зросло й роботи побільшало, їм необхідно підняти зарплати.

Чтайте також:  Кількість вчительських ставок з 2021 до 2023 року скоротилася на 8%: результати дослідження

Народний депутат Ігор Палиця запропонував такий варіант: зменшити зарплати прокурорів, працівників СБУ, представників наглядових рад й віддати їх вчителям та лікарям. Тобто, тим, хто виховує і навчає майбутнє країни та тим, хто рятує життя:

Нам треба думати, де взяти гроші та кому їх краще віддати. Ми маємо захистити життя як педагога, так і кожного українця.

За його словами, лише в педагогів й лікарів зарплата розраховується згідно з тарифною сіткою. У законі “Про освіту” зазначено, що з 1 січня 2020 року зарплата педагогів 1 категорії має становити три мінімальних прожиткових мінімуми:

Тобто, найменша зарплата педагога має становити 6 800 грн. Цей процес був зупинений Кабміном з початку року, а потім постановою. Ми вимагаємо скасувати ці постанови. З 1 січня зарплата педагогічного працівника, враховуючи категорії, повинна бути 6 800 грн.

Депутат також зазначив, що з проблемою підняття зарплат необхідно звертатися до Мінфіну та уряду, а не до т.в.о. міністра освіти.


Повернутись вверх