facebook

Як дізнатися про кошти, що виділені та використані на безпеку в закладі освіти

Як дізнатися про кошти, що виділені та використані на безпеку в закладі освіти

Триває підготовка до нового навчального року. Й часто саме влітку, поки здобувачі освіти перебувають на найдовших канікулах, в закладах освіти проводяться більшість необхідних ремонтних робіт, заміна обладнання тощо.

Матеріал підготовлено Офісом освітнього омбудсмена.

Але найголовнішим питанням у новому навчальному році є безпека наших дітей,  як у закладах освіти, так і вдома під час дистанційного навчання. Пріоритетом є очне навчання, адже воно забезпечує кращу якість освіти та соціалізацію дитини, а під час небезпеки повітряної тривоги педагоги відведуть дитину в укриття, і вона буде під наглядом дорослих  у безпечному місці. Водночас чи буде дитина йти в укриття, коли знаходиться вдома під час дистанційного навчання, та перебувати у ньому – невідомо.

До освітнього омбудсмена надходять скарги від батьків, які повідомляють про те, що місцева влада в деяких населених пунктах не поспішає ремонтувати укриття. Деякі міста просто закрили всі заклади освіти та перевели дітей на дистанційне навчання. Зараз ми з’ясовуємо, що відбувається в цих містах і чому обрана громадянами місцева влада не вкладає необхідні кошти в безпеку наших дітей. Ми розуміємо, що фінансові ресурси громад зараз обмежені, але пріоритетом у країні, що воює, має бути забезпечення нашого війська та безпека громадян, зокрема учасників освітнього процесу.

Одним із важливих чинників для безпеки дітей є укриття у закладі освіти, й від того, чи воно працює, коли планується та чи здійснюється там ремонт, як та чим облаштовано укриття, залежить життя та здоров’я дітей. Тому у 2023 році була виділена державна субвенція на укриття в розмірі 1,5 млрд грн. Також закладам освіти допомагають облаштувати укриття закордонні донори.

На жаль, поки не розв’язалося питання улаштування модульних укриттів у закладах освіти – відсутні нормативні документи для зведення таких споруд, про це інформував органи влади ще у березні 2023 року.

Але безпечне освітнє середовище – це не тільки наявність в закладі освіти укриття, а й дотримання багатьох інших компонентів, норм і вимог. Зокрема, забезпечення закладу сучасними системами протипожежного захисту, ремонтних робіт із якісних матеріалів тощо. Крім того, частина закладів потребують відновлення та ремонтних робіт через пошкодження від ракетних ударів. 1 серпня 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомило, що розроблені типові проєкти будівель закладів дошкільної освіти на 225, 150 та 75 місць та будівель закладів шкільної освіти на 1008, 672 та 336 місць, які органи місцевого самоврядування зможуть безоплатно використати для відновлення закладів освіти. Це заощадить громадам кошти та час на розробку проєктної документації для об’єктів відновлення. До 31 серпня 2023 р. ці проєкти мають пройти державну експертизу, після чого будуть доступні на сайті Міністерства.

Громада, зокрема батьки й педагоги мають бути обізнаними про те, що відбувається у місті, селищі чи селі, які заходи будуть здійснюватися щодо безпеки, які закупівлі товарів та послуг були здійснені чи плануються. Якщо запити громадян до влади не діють, то досить гарним інструментом впливу на місцеву владу є розголос як у соціальних мережах, так і в медіа про проблеми та опис дій, зроблених для їх розв’язання.

Чтайте також:  У кого перевага? Як директори мають розподіляти робочі години учителів/вихователів у спірних випадках

У цій публікації читайте, як кожен громадянин може дізнатися про закупівлі товарів та послуг, про заходи щодо безпеки та не тільки, які здійснила чи планує здійснити влада у закладах освіти, про те, скільки коштів на це виділено:

  • хто відповідальний за матеріально-технічне забезпечення закладів освіти;
  • де шукати інформацію про кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг;
  • як знайти закупівлі на Prozorro та Dozorro;
  • як і куди поскаржитися на неякісний товар;
  • як правильно зробити запит на доступ до публічної інформації.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Утримання та розвиток матеріально-технічної бази закладу освіти забезпечують його засновник, що визначено ч. 6 ст. 25 Закону України  “Про освіту”. Тобто – це завдання органів місцевого самоврядування: сільських, селищних, міських рад відповідної територіальної громади. Заклад освіти формує запит зі своїми потребами та передає до управління, департаменту освіти. Потім місцева влада збирає цю інформацію в межах населеного пункту чи громади, плануючи фінансування на наступний рік.

Приводити укриття у нормальний стан, виділяти кошти для його облаштування також повинні засновники. Згідно з Порядком створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, опікуватися захисними спорудами мають балансоутримувач захисної споруди – власник захисної споруди або юридична особа, яка утримує її на балансі, а це – засновники закладів освіти.

ДЕ ШУКАТИ, СКІЛЬКИ КОШТІВ ВИДІЛИЛИ ТА ВИКОРИСТАЛИ НА БЕЗПЕКУ 

Є потреби закладів освіти, які частково фінансуються із державного бюджету за кошти субвенцій. Наприклад, на заробітну плату вчителів виділяється освітня субвенція. Також, як ми вже зазначали, цьогоріч була виділена субвенція на укриття на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО КОШТИ З ДЕРЖАВНОГО ТА МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ

  • Державний вебпортал бюджету для громадян

Цей портал дозволяє ознайомитися з видатками на дошкільну, загальну середню, професійну (професійно-технічну), фахову передвищу, вищу, післядипломну, позашкільну освіту.

  • Сайт Міністерства фінансів України

Інформацію про показники виконання зведеного та державного бюджету у сфері освіти за відповідні місяці можна переглянути на сайті Міністерства фінансів України тут.

Також на сайті Міністерства можна ознайомитися з інтерактивними дашбордами видатків на освіту за 2018, 2019 та 2020 роки. Ці дашборди надають узагальнені дані видатків на одного учня по країні, а також загальні шкільні видатки та видатки на 1 учня по кожній області, по кожній школі у певній територіальній громаді. І хоч останній дашборд надає інформацію за 2020 рік (нові дашборди не були зроблені через повномасштабну війну), він у зручній формі показує важливі для аналізу видатків речі, зокрема знайомить із кількістю закладів, учнів, наповнюваністю класів та кількістю учнів на одного вчителя, кількістю непедагогічного персоналу та педагогічних працівників пенсійного віку.

  • Єдиний вебпортал використання публічних коштів

На цьому інформаційному ресурсі опубліковані відкриті дані про використання бюджетних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ВИТРАЧЕНІ КОШТИ, ЗАКУПІВЛІ, ТОВАРИ, ПОСЛУГИ

Саме засновник або уповноважений ним орган затверджує кошторис та приймає фінансовий звіт закладу освіти у випадках та порядку, визначених законодавством, а також здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю закладу освіти. Це визначено ст. 25 Закону України “Про освіту”. У кошторисі зазначаються всі види витрат, назви товарів, робіт, на які ці витрати передбачаються.
З кошторисом, фінансовим звітом закладу освіти, переліком і вартістю робіт, послуг батьки можуть ознайомитися:

  • На сайті засновника закладу освіти (сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади) або на сайті відповідного департаменту, управління освіти. 
Чтайте також:  "Які вазони треба ставити на підвіконня?" Колишній очільник УЦОЯО назвав сертифікацію вчителів "ганебним шоу"

Районні, міські, сільські та селищні ради зобов’язані оприлюднювати офіційну звітність про всі отримані та використані кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг, спрямованих на потреби кожного із заснованих ними закладів освіти, та інші видатки у сфері освіти. Це визначено ч. 2 та ч. 3 ст. 66 Закону України “Про освіту”).

  • На сайті закладу освіти. Відповідно до ч. 3 статті 30 Закону України “Про освіту”, заклади освіти, що отримують публічні кошти, зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.
  • Prozorro

В електронній системі публічних закупівель Прозорро за ЄДРПОУ чи назвою закладу освіти можна знайти закупівлі того закладу освіти, який має власну бухгалтерію.

На цьому порталі можна здійснити моніторинг витрат закладу освіти та перевірити якість закупівель

Методичний посібник  “Як перевірити закупівлі школи”, створений глобальним рухом Transparency International Ukraine завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), визначає такі кроки для перевірки якості шкільних закупівель:

  • в полі пошуку “Замовник” слід ввести повну назву закладу освіти або його код ЄДРПОУ.
  • Якщо школа не здійснює закупівлі самостійно, бо не має власної бухгалтерії, батьки можуть проаналізувати закупівлі відповідного управління освіти чи іншого відповідального органу, який цим займається. Для цього треба ввести повну назву та обрати необхідний варіант із випадного списку.

Якщо ж ви помітили, що товари, закуплені для, наприклад, облаштування чи ремонту укриття або ремонтні послуги неякісні або зроблено, придбано менше, ніж зазначено в закупівлі – ви можете залишити відгук на DOZORRO. Відгук опрацюють представники DOZORRO спільноти, які здійснюють публічний моніторинг закупівель. У разі виявлення порушення вони скерують цю інформацію до відповідних правоохоронних органів чи органів контролю.

ЗАПИТ НА ПУБЛІЧНУ ІНФОРМАЦІЮ ТА ЯК ЙОГО ПРАВИЛЬНО ОФОРМИТИ

Інформацію про закупівлі, про кількість виділених коштів на укриття чи інші безпекові потреби закладу можна отримати на підставі Закону України “Про доступ до публічної інформації” через запит на інформацію.

Якщо на сайті закладу освіти чи засновника немає інформації щодо того, які ремонтні роботи були проведені в закладі, зокрема в укритті, скільки коштів на це було виділено, а скільки витрачено (а відсутність такої інформації – це вже порушення законодавства) або ж у закладі чи в укритті дуже повільно здійснюється ремонт, при цьому вимагають кошти з батьків – ви можете звернутися із запитом на публічну інформацію до керівника закладу освіти, відповідного відділу, управління або департаменту освіти щодо виділених коштів на ту чи іншу потребу закладу освіти. А потім проаналізувати отриману інформацію та надати їй розголосу. Це може спонукати органи влади до більш активних дій для забезпечення безпеки.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 19 цього Закону, запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту. Запит може бути індивідуальним або колективним та подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. Але радимо подавати запит у письмовій формі, щоб у разі необхідності могти відстояти свої права, надати факти порушень та документи для розголосу.

Як оформляти запит на інформацію

Для того, щоб отримати відповідь на свій запит цей запит має бути правильно оформлений. У ст. 19 Закону зазначені такі вимоги до інформації, що має бути в запиті:

1) ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є;

2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Методичний посібник  “Як перевірити закупівлі школи” надає, зокрема такі рекомендації щодо створення запиту про закупівлі:

  1. писати чітко, без оціночних суджень чи емоцій;
  2. не перевантажувати запит запитаннями, а краще написати додаткові запити;
  3. чітко вказувати період, за який запитуєте інформацію;
  4. вимагати надати копію документа з усіма додатками, якщо просите таку копію.

Терміни надання відповідей на запит 

Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження (ст. 20 Закону України “Про доступ до публічної інформації”). Інформація на запит надається безоплатно. Але якщо відповідь на запит передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов’язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк. При наданні особі інформації про себе та інформації, що становить суспільний інтерес, плата за копіювання та друк не стягується. Розмір фактичних витрат на копіювання та друк визначає розпорядник у межах граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України. Якщо розпорядник інформації не встановив розміру плати за копіювання або друк, інформація надається безоплатно (ст. 21 Закону України “Про доступ до публічної інформації”).

Якщо ж запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту (ст. 20 Закону України “Про доступ до публічної інформації”).

Подати запит можна, зокрема через вебсайт “Доступ до правди”.

Запити громадян до влади, розголос як у соціальних мережах, так і в медіа про проблеми та опис дій, зроблених для їх розв’язання, а головне – ваша наполегливість та активність – важливі інструменти впливу на владу для захисту своїх прав.

Джерело.


Повернутись вверх