facebook

Колишній світ знань не придатний для нормального життя. Освіта потребує кардинальних змін – В. Співакоський

Запитують, чи потрібно міняти фундамент шкільних знань? Так. Вже пора.

Тому що коли діти отримуватимуть лише «колишні-минулі» ази знань, вони зроблять світ таким самим, яким його зробили ми – абсолютно непридатним для нормального життя. Ви ж бачите, що діється.

500 років тому була така сама ситуація. Бруно та Галілеям казали: що ви бунтуєте? Нехай діти вивчають прекрасний теоретичний фундамент: Земля плоска…, лежить на трьох китах і трьох слонах…, Сонце крутиться навколо Землі…, лікування тільки п’явками…

Але навіть тоді, за найстрашнішої інквізиції, у тих архаїчних рамках усім раптом стало тісно. Стало помітно, що ніщо ні з чим не сходиться. І тому виник миттєвий попит на нові знання.

Адже діти не хочуть вчитися зовсім не тому, що вони ліниві чи інфантильні! Насправді діти завжди цікаві та допитливі!

Просто вони розуміють, наскільки подані їм знання архаїчні та марні, навіть фундаментальні. Ні тобі про клонування, ні про ГМО, ні про колайдер, ні про бозон Хіггса… ні про GPT…

Тому діти мають отримувати інші ази. Про фрактали, сингулярність, криптовалюти, квантове мислення, глобалістику, поведінкову економіку, багатономіку, компетизм, базовий дохід, діджиталізацію, і ще 100 подібних кейс-курсів. Які вже вписалися у шкільну програму та показали, як можна швидко та захоплююче дітей «навчити вчитися».

Нехай діти будують свій майбутній світ, поєднуючи класичний фундамент із новим. Тоді у них з’явиться шанс зробити світ трохи кращим, ніж це зробили ми.

Ви спитаєте – а що, вже є новий фундамент знань?

Джерело.


Повернутись вверх