facebook

Закладам вищої освіти неважливий запис про ДПА у додатку до атестату

Для університетів не має значення наявність оцінок ДПА чи їхня відсутність.

Генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров відповів на численні запитання щодо того, чи має значення для вступу до закладів вищої освіти наявність чи відсутність оцінок державної підсумкової атестації (ДПА) у Додатку до Свідоцтва про повну загальну середню освіту.

Про це написав освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у фейсбуці.

У своєму роз’ясненні пан Шаров зазначив:

Насправді, закладам вищої освіти (ЗВО) абсолютно байдуже наявність/відсутність запису про ДПА в додатку до атестату. Ця інформація використовується лише в розрахунку середнього бала, який враховує наявні оцінки і ігнорує відсутні оцінки. Для тих, хто хвилюється пропоную уривок з нормативного документа: Під час реєстрації електронної заяви, абітурієнт вказує серію та номер документа про повну загальну середню освіту, а також середній бал додатка, який обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і розрахований як середнє арифметичне усіх зазначених в додатку до документа оцінок (інваріантна частина, варіативна частина, державна підсумкова атестація). Предмети, за якими зроблено запис “звільнений (а)”/”зараховано”, а також факультативи у загальну кількість не враховуються”, – йдеться в дописі.

Чтайте також:  Бакалавром можна буде стати за 3 роки, а університети отримають ширшу автономію: які зміни чекають вищу освіту після рішення Верховної Ради

Сергій Горбачов також додав, що за минулі дні Служба освітнього омбудсмена отримала чимало запитань від батьків майбутніх абітурієнтів та самих вступників про те, що деякі заклади вищої освіти ставлять умовою подання документів наявність у додатку до свідоцтва про повну загальну середню освіту оцінок за державну підсумкову атестацію.

Це пункт 3 розділ ІІ Порядку подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до закладів вищої (фахової передвищої) освіти України в 2020 році. Наголошую, що якщо у свідоцтві про повну загальну середню освіту відсутні оцінки за ДПА, середній бал розраховується без них, вони не враховуються в загальну кількість. Якщо, за бажанням здобувача освіти, оцінки ДПА будуть виставлені в додаток до свідоцтва, то вони мають бути враховані під час обчислення середнього балу, – написав Сергій Горбачов.

Джерело.


Повернутись вверх