facebook

Дошкільна освіта за кошт батьків і вихователів — прірва

Дошкільна освіта за кошт батьків і вихователів — прірва

Інформує Всеосвіта.

Вихователі дитсадків відзначають неналежне фінансування закладів дошкільної освіти, адже 95% дидактичного матеріалу купується або виготовляється за рахунок вихователя, решта 5% — за рахунок батьків. А освітянські департаменти, за словами вихователів, лише контролюють виконання методичних рекомендацій.

Останнім часом вся увага прикута до реформ шкільної освіти, а про дошкільну освіту згадують мимохідь у якихось звітах, рідше — опитуваннях освітянської спільноти.

Згідно зі статтею 89 Бюджетного кодексу України, дошкільна освіта забезпечується за рахунок видатків сільських, селищних, міських територіальних громад та інших коштів, не заборонених законодавством.

Джерелами фінансування закладу дошкільної освіти незалежно від форми власності можуть бути кошти:

  • засновника (засновників);
  • державного та місцевих бюджетів;
  • батьків або осіб, які їх замінюють;
  • добровільні пожертвування та цільові внески фізичних та юридичних осіб;
  • інші кошти, не заборонені законодавством.

Однак фінансування закладів дошкільної освіти з державного та місцевих бюджетів здійснюється не в повній мірі. І тому міські ради районного значення, а також селищні та сільські ради змушені дофінансовувати заклади дошкільної освіти з власного ресурсу.

Ба більше, фінансові витрати на роздаткові матеріали, методичне забезпечення повністю покладені на батьків і вихователів. МОН вимагає від педагогічних працівників закладів дитячої освіти формувати соціально-громадянські компетентності дітей дошкільного віку. Та дитину не навчити патріотизму, лише показавши жовто-блакитний стяг чи прослухавши кілька разів Гімн України.

А ще в умовах війни сучасному вихователю необхідно володіти елементарними навичками подолання тривожності, нападів панічної атаки, вміти переспрямувати увагу конкретної дитини або дітей на позитивні явища, зацікавити їх, знайти способи піднесення їхнього настрою, знати елементарні способи розслаблення дитини у стані нервового напруження.

Вихователі дитсадків — творчі, активні працівники, завжди намагаються цікаво проводити заняття з вихованцями. Але жодної допомоги щодо ігрового матеріалу вони не бачили з далеких часів.

Кошти батьків йшли за дітьми. А нас вважають дармоїдами, які сидять на шиї у держави, — говорить одна з виховательок пані Наталія.

Більшість педагогів закладів дошкільної освіти не влаштовує неналежне фінансування. Та нерідко чують на свою адресу, що вихователька, яка працює на ставку 6200 гривень і віддає всі кошти на «хороші заняття», — то справжній вихователь, а вихователька, яка намагається за ці кошти прогодувати власних дітей, — погана.

Сама знаходжу цікавий матеріал, роздруковую, ламіную. І це все за власний кошт. Дуже зручно з дітьми працювати так, коли картинки та ігри яскраві та сучасні. У дітей є зацікавленість і захоплення заняттям. Але коли підрахуєш все це, скільки часу та коштів витрачено, згадуєш зарплату, то хочеться сказати, що то не робота, а волонтерство, — розповідає про стан дошкільної освіти вихователька пані Ірина.

Останніми роками відмічається тенденція, коли центральні та місцеві органи виконавчої влади не взяли на себе зобов’язання виконувати норми Бюджетного кодексу України щодо фінансування закладів дошкільної освіти. Хоча держава та адміністрація закладу дошкільної освіти зобов’язані забезпечити педагогічного працівника необхідними матеріалами. На роботі освітяни-дошкільники мають заробляти гроші на власні потреби та сім’ю, отримуючи від цього задоволення.

Джерело.


Повернутись вверх