facebook

Культуру в закладах освіти потрібно змінювати — Лісовий

Культуру в закладах освіти потрібно змінювати — Лісовий

Інформує Всеосвіта.

Час директивних вказівок давно минув, тому МОН планує налагодити комунікацію з освітянською спільнотою, дослухаючись до порад та ідей педагогів.

Навіть після 32 років незалежності в українській системі освіти досі відчуваються наслідки тоталітарної культури: коли освіта готувала гвинтики для системи, де командно-адміністративна форма спілкування була нормою.

Про це наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Коли я відкриваю свій месенджер, куди мені пишуть учителі, директори шкіл, батьки та учні-старшокласники, маю сказати, там дуже глибокі та фахові коментарі: як люди викладають проблему, як обґрунтовують. Я хочу налагодити з комунікаційним офісом таку практику: збирати, систематизувати і опрацьовувати ці звернення. Виходити на зв’язок, радитися, дослухатися до ідей, — поділився планами міністр.

За його словами, МОН має створити можливості, інструменти оцінки якості закладів освіти та налагодити комунікацію. А громади та засновники закладів освіти вже самі мають вирішувати, чи користуватися тими можливостями, чи ні. Директивно спускати якісь рішення на школи неприйнятно. Тому одним із головних завдань Міністерства освіти є зміна культури в закладах освіти.

Сьогодні підліток і дитина вже не сприймають наказів, вони живуть в іншій реальності. Директивний метод із ними не працює.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Хоча в таких питаннях, як державна мова в закладах освіти, треба поводитися жорстко, переконаний Лісовий. Є закон України про мову, його слід виконувати неухильно. Керівництво закладу освіти повинно слідкувати за дотриманням законодавства і відповідним чином реагувати на порушення закону.

Як відомо, після повномасштабного вторгнення здичавілої країни-терориста росії теза, що українська мова — бронежилет нації та країни, сьогодні актуальна, як ніколи. Нині українська знову стала мовою єднання, нескореності та боротьби. Її називають рідною не лише етнічні українці, а й представники багатьох інших народів нашої багатонаціональної держави.

Після 24 лютого час «лагідної українізації України» минув. Настав час реального утвердження української мови у своїх правах. Суспільство нарешті зрозуміло, що мова — не лише засіб спілкування, а й запорука існування в світі нашої унікальної політичної нації — не лише етносу українців, а саме українського народу.

Нагадаємо, відповідальним за дотримання мовного законодавства є і керівник закладу освіти, і його засновник. Нездатність очільника закладу освіти забезпечити викладання державною мовою може призвести до звільнення або попередження чи доганиb такому директору.

 

Джерело.


Повернутись вверх