facebook

Рівень зарплатні педагога має залежати від рівня кваліфікації — Лісовий

Рівень оплати праці педагога, яку Лісовий вважає прийнятною, виплачувати зараз неможливо через повномасштабну війну, яка ведеться через російську агресію щодо України.

Після початку повномасштабної російсько-української війни виплати надбавок до заробітної плати українським освітянам припинили через введення воєнного стану. А станом на сьогодні дефіцит державної субвенції на зарплату вчителям становить понад вісім мільярдів гривень.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий в інтерв’ю ГС «Освіторія».

За словами міністра, вирішення проблеми зарплат освітянам є одним із пріоритетних завдань команди МОН.

Учитель — це без пафосу творець нації. Погоджуєтеся? І якщо це так, то скільки він повинен отримувати? Можливо, як військовий? Але військові також мають різну зарплату: «на нулі» це 100 тисяч, а в тилу — 20. Тому щонайперше маємо дати відповідь на запитання: які критерії будемо враховувати, які визначають заробітну плату вчителя? Рівень заробітної плати має залежати від рівня кваліфікації та низки інших чинників, — зазначив він.

Лісовий запевнив, що МОН має бажання і мету побудувати принципово нові моделі оплати праці для вчителів. Але разом із тим перед Міносвіти постають реальні можливості та застороги.

Профільний міністр визнає та розуміє, що наші вчителі емоційно виснажені та працюють понаднормово.

Чтайте також:  Чи збільшиться посадовий оклад педагогів у 2024 році?

Тому моя ключова порада — тверезо оцінювати свої можливості та можливості дітей. Не намагатися зробити неможливе. Берегти емоційний ресурс. На учителях, без перебільшення, тримається система. І ми маємо докласти максимум зусиль, щоб вони відчували свою важливість. А освітні втрати ми неодмінно надолужимо. Пам’ятаймо, що маленькі щоденні кроки працюють значно краще, аніж марафон без належної підготовки, — наголосив Лісовий.

Приєднуйтесь до нашої нової спільноти ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

Нагадаємо, МОН не допускає скорочення ключових дисциплін, таких, як історія України, українська мова, хімія, фізика, математика, біологія. Тобто всі ключові дисципліни, які є в школі, залишаться. Міносвіти хоче оптимізувати програми, наповнити їх корисними знаннями та концентрованіше подавати певні дисципліни.

 

Джерело.


Повернутись вверх