facebook

Соціальні стипендії для українських студентів: хто та скільки отримає у 2023 році

Соціальні стипендії для українських студентів: хто та скільки отримає у 2023 році

Юристи розповіли, який розмір соціальних стипендій для студентів в Україні передбачений у 2023 році, чи оподатковуються вони, а також хто має право на отримання соціальної стипендії Верховної Ради.

Про це повідомляє Юридичний порадник для ВПО у Facebook.
Розмір соцстипендії 2023 року
Студенти отримають соцстипендію цьогоріч у залежності від категорії, до якої вони належать, зокрема:

  • Студенти (курсанти) закладів освіти з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування отримають 4 249,5 гривень;
  • Студенти (курсанти) закладів освіти, які в період навчання у віці 18-23 років залишилися без батьків – 4 026 гривень;
  • Інші студенти (курсанти) закладів фахової передвищої освіти, які мають право на призначення соцстипендій – 890 гривень;
  • Інші студенти (курсанти) закладів вищої освіти, які мають право на призначення таких стипендій – 1 180 гривень.

Хто має право на соцстипендію від ВР та як отримати
Водночас стипендії від ВР виплачують у більшому розмірі. На неї мають право студенти або курсанти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються саме за державним замовленням за денною формою, з числа:

  • Дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування отримають 6 375 гривень;
  • Громадян, які в період навчання у віці 18-23 років залишилися без батьків – 6 039 гривень;
  • Із сімей, яким виплачують грошову допомогу за ЗУ “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”. На цій підставі студенти (курсанти) закладів фахової передвищої освіти – 1 335 гривень;
  • Студенти (курсанти) закладів вищої освіти – 1 770 гривень.
Чтайте також:  Бакалавром можна буде стати за 3 роки, а університети отримають ширшу автономію: які зміни чекають вищу освіту після рішення Верховної Ради

Відбирають кандидатів педагогічні або вчені ради закладів фахової передвищої та вищої освіти за місцем навчання з числа осіб, які мають право на отримання соцстипендії від ВР. У першу чергу, надають її тим студентам, в кого лідируючі позиції в рейтингу успішності за літній семестровий контроль.

Отримати такі стипендії можуть лише ті, в кого не має академзаборгованості, незадовільних результатів навчання та яких включено до рейтингу успішності.

Крім того, їх додатково виплачують до інших стипендій або грантів, які призначили фізособи чи юрособи, у тому числі академічної/соціальної стипендії, призначеної закладом освіти. Також додатково виплачують до допомоги від держави.
Чи оподатковуються такі стипендії
Якщо сума стипендії разом з індексацією складає до 3 760 гривень, то вона не оподатковується.

Все, що більше цієї суми, оподатковується ще під час її нарахування податком на доходи фізосіб (18%) та військовим збором (1,5%). Тобто, якщо студенту призначили 6 375 гривень соцстипендії, то сума, яка підлягає оподаткуванню – 2 615 гривень. Розмір податків у такому випадку становить 509,93 гривень. Студент отримає 5 865,07 гривень.

Джерело.


Повернутись вверх