facebook

Освітній омбудсмен назвав основні проблеми дітей, які навчаються за кордоном

Освітній омбудсмен назвав основні проблеми дітей, які навчаються за кордоном

З якими проблемами і питаннями зіштовхуються батьки, чиї діти навчаються за кордоном. У чому відмінність навчального процесу у школах України та інших Європейських країн. І що в цьому контексті варто пам’ятати батькам.

Про це в ефірі Громадського радіо розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Він наголосив, що батьки, чиї діти зараз навчаються за кордоном, стикаються з великою кількістю проблем.

«Саме питання потребує уточнення, оскільки освітні системи різних країн дуже відрізняються. Це створює для кожної з сімей, які виїхали до якоїсь країни, так би мовити, специфічні проблеми. Але є деякі спільні риси, які стосуються та хвилюють усіх батьків, які виїхали за кордон під час війни», – зазначив Горбачов.

Перша та найголовніша проблема – мовна. За словами омбудсмена, вона має два аспекти. Перший — мовний бар’єр, коли дитина та її батьки не знають мови країни, де вони знаходяться. Друга проблема пов’язана з тим, що діти з України за кордоном нібито ходять до української школи, але за фактом там викладають російською.

«Це справді велика проблема, бо іноді ці російські, навіть рашистські школи маскуються під українські. За цим слід дуже уважно стежити. Таких випадків не дуже багато, але вони є, тому треба це мати на увазі», – наголосив омбудсмен.

Чтайте також:  Покарання за шкільні прогули в Європі до 1 258 400 грн. Досвід 10-ти країн

Друга проблема, за його словами, це сама відмінність освітніх систем: «Багато країн мають жорстке освітнє законодавство, яке вимагає від батьків, щоб дитина обов’язково відвідувала навчальний заклад саме в цій країні. І тут велика різниця з українським, дуже ліберальним законодавством та законодавством у країнах ЄС, і не тільки. Цей момент потрібно батькам враховувати. Перше, що потрібно зробити батькам, — ретельно вивчити особливості освітньої системи, вимоги до батьків та дітей, які є в країні, де вони перебувають… Це дуже важливо, щоби потім не було ще більших проблем».

Ще одна проблема, з якою стикаються батьки, особливо ті, котрі планують повертатися, полягає в тому. що діти виявляються дуже відірвані від освіти.

Джерело.


Повернутись вверх