facebook

Оксен Лісовий запросив на ФБ обговорити кількість шкільних предметів

Оксен Лісовий запросив на ФБ обговорити кількість шкільних предметів

Інформує Всеосвіта.

Оксен Лісовий запросив обговорити кількість шкільних предметів на своїй сторінці у ФБ.

Друзі, бачу активне обговорення щодо кількості предметів, яку вивчають школярі сьогодні в Україні. Є різні аргументи “за” скорочення та “проти”. Поговорімо відверто.

Два роки ковіду та рік повномасштабного вторгнення. Навантаження на дитину дуже високе: і психологічне, і розумове. Це і про велику кількість предметів, і про навчання онлайн, і про додаткові заняття, щоб надолужити втрачене.

Наприклад, у 7-9 класі діти наразі мають близько 20 предметів. Таку кількість складно засвоїти і без стресу та онлайн-навчання (подекуди без гаджетів, адаптованих навчальних програм тощо). А в наших умовах – це на межі можливостей. Тож зрештою діти все одно зосереджуються на тих предметах, які обирають для себе як пріоритетні. Це я бачу і як батько, і тривалий час спостерігав як директор Малої академії наук.

Фактично питання стоїть не стільки про те, скільки має бути предметів, а як оптимізовані навчальні програми, яке навантаження отримують діти на уроках і на домашнє опрацювання, в якій формі відбувається навчання.

Згідно з Законом “Про освіту” 2017, у старшій профільній школі, починаючи з 2027 року, діти зможуть обирати напрямок, за яким вони хочуть навчатися. Відповідно, це має змінити підхід з мультипредметності на конкретний профіль, який цікавий школяру чи школярці.

Тому прошу вас поділитися своєю думкою з цього питання у коментарях і розповісти про досвід відвідування ваших дітей шкіл за кордоном.

Наша спільна мета – створити для дітей можливості здобути якісну, корисну та сучасну освіту. Тож давайте спілкуватися ). — Завершив свій допис Оксен Лісовий.

З контексту повідомлення міністра освіти видно, що програма профільного навчання вже раніше передбачена. Профільна освіта, яка сьогодні так активно обговорює суспільством, передбачена Законом “Про освіту” і незалежно від обговорень буде запроваджена з 2027 року.

Серед коментарів можна побачити цікаві обговорення, наприклад:

Вважаю, що зменшувати кількість предметів не варто, тому, що ми не знаємо, які знання, навички та компетенції знадобляться дитині через кілька років.

Але, впевнена, що оцінку з багатьох предметів необхідно замінити, наприклад, на «залік» або тільки прописувати «прослухав курс». Безумовно, всі ці предмети мають бути без домашніх завдань…. — Авторка цифрового контенту Svitlana Kirychenko.

Не зменшити, а переглянути програми, особливо програму з української літератури. — учителька української мови Юлія Агеєнко Клименко.

Порівняння зі школою закордоном буде некоректне з кількох причин:
1. У Польщі мої діти пішли у класи, що на один менші за наші (в Україні — 2 клас, а в Польщі — 1 клас), у них обовязковою є “зерувка” — нульовий клас.
2. Навчальна програма у них геть інша, мої діти по точним предметам мають кращі знання за польських однолітків, бо проходили цю навчальну програму значно раніше. — Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Михайло Шелеп.

Також були коментарі експертів, які стверджували, що у школі дітей катують. Редакція Всеосвіти пропонує на законодавчому рівні дозволити батькам не пускати в ті школи, де дітей катують.

Якщо коротко, то предметів справді до дідька. А найгірше, що кожен вчитель — чи то фізкультура, образотворче, мова, математика і тд, вважає свій предмет найголовнішим. Дітей “катують” в школі! Їх не вчать життя, не вчать жити, їх мучать здебільшого непотрібними знаннями. — Шеф-редакторка у новинах Тернопільщини Олена Ілинич.

Серед публічного обговорення можна було зустріти дійсно фахові пропозиції склеїти «хімія-біологія-фізика». Всеосвіта рекомендує не зупинятися та додати до цього переліку щонайменше фізкультуру.

Теж за те, щоб об’єднати хімія-біологія-фізика. Занадто багато приділяється часу цим предметам, натомість якісь базові знання фінансової грамотності не завадили б. — Mariana Marjasha.

Попри нотки гумору треба розуміти, що питання кількості предметів точно має обговорюватися не на сторінках у Фейсбуці. Це має бути дискусія серед фахівців у галузі педагогіки з відповідним досвідом. Людина, яка навчалася у школі, або її діти — не завжди є експертом в освіті. Ми, як суспільство, маємо бути зацікавлені у вихованні освіченої нації.

Популізм в освіті призведе тільки до занепаду.

Чтайте також:  Нова реформа освіти — від чого залежить, чи закриють школу в селі

Джерело.


Повернутись вверх