facebook

Хто відповідає за те, щоб дитина здобувала якісну освіту: школа чи батьки?

Хто відповідає за те, щоб дитина здобувала якісну освіту: школа чи батьки?

Хто відповідає за те, щоб дитина здобувала якісну освіту: школа чи батьки? 

Це тема, яка завжди викликає палкі суперечки та взаємні докори: батьки дорікають школі, що вона “погано вчить”, школа дорікає батькам, що ті “не займаються вихованням та освітою дитини”.

Зрозуміло, що ці суперечки та докори відображають лише погляд з одного боку. Насправді ж, і батьки, і школа мають нести відповідальність за те, щоб дитина здобула освіту. І це прописано у відповідних законах.

Служба освітнього омбудсмена підготувала та оприлюднить кілька публікацій, де ми досліджуємо обов’язки батьків та вчителів щодо того, щоб дитина здобувала освіту: як за кордоном, так і в Україні.

Нижче – перша з цих публікацій: відповідальність батьків та дітей за здобуття шкільної освіти в країнах ЄС та Великій Британії.

Наступною буде така ж публікація щодо України.

І далі – відповідальність освітян за освіту дітей: у країнах ЄС, Великій Британії – та в Україні.

Тема відповідальності за освіту дітей набула особливої гостроти зараз, коли частина сімей через повномасштабну війну вимушено перемістилися за кордон.

У більшості країн, куди виїхали українські діти,  навчання у школі є обов’язковим. Якщо ж батьки не забезпечують здобуття освіти для своєї дитини, на батьків накладаються жорсткі санкції. Водночас у тих країнах, де для наших дітей освіта у країні перебування не є обов’язковою, замислилися над тим, чи навчаються всі діти в українських школах. Зокрема, міністр освіти Польщі Пшемислав Чарнек повідомив, що “минулого року в Польщі перебувало близько 700 тисяч українських дітей, 200 з них вступили до польських шкіл, а 500 тисяч були в дистанційній українській системі. Навіть Україна не в змозі цього порахувати. І така ж ситуація у Словаччині, Литві чи інших країнах, де є біженці та діти українських біженців.” Наразі у Польщі, за словами міністра, навчається  187 тисяч дітей, що менше, ніж торік, через те, що частина дітей повернулася в Україну (або переїхали до інших країн – прим. автора). Але 200-300 тисяч українських дітей залишаються поза системою освіти. Через цю ситуацію Польща планує ввести обов’язкове навчання у польських школах.

Зазвичай за кордоном школа з’ясовує причини відсутності у школі, розробляє різні обов’язкові заходи  для попередження прогулів, якщо ж дитина продовжує прогулювати школу, то на батьків (якщо дитині менше ніж 14 років) або на учнів (старше 14 років) накладаються суттєві штрафи. Їхній розмір, у перерахунку на гривні, становить від 40 тис. грн до 400 тис. грн. Наступне покарання за нездобуття освіти – громадські роботи, в’язниця, позбавлення батьківських прав.

У Німеччині існує поняття – пасивна відмова від навчання, за яку передбачена відповідальність:

  • учень фізично присутній, але участі в уроці не бере;
  • учень,  який покинув школу, займається іншою діяльністю;
  • учень рішуче й послідовно зриває уроки.
Чтайте також:  "Молодець! Тепер поклади ручку на парту". Британська експертка назвала головні помилки вчителів в Україні під час навчання дітей

Ми дослідили досвід інших країн (Польщі, Німеччини,  Естонії, Швеції, Великобританії, Франції) щодо повернення дітей до навчання й покарання батьків.

Польща

Згідно зі статтею 4 Закону про неповнолітніх, систематичні прогули занять у школі або професійно-технічному закладі свідчать про загрозу «деморалізації», і така ситуація надає право владі для втручання й використання  виховних заходів  для підтримки дитини.

У Польщі існує поняття обов’язкових вимог щодо освіти перед учнями та батьками, а їх невиконання  – це невідвідування без поважних причин протягом одного місяця не менше ніж на 50% навчання. Через це  учень може бути не атестованим  з одного або кількох предметів.

Також через невідвідування закладу освіти можуть розпочати виконавче провадження в адміністративному порядку і накласти штраф.

Розмір штрафу визначається залежно від обставин і може становити від 10 000 злотих (*86 100 грн) і до 50 000 злотих (*430 500 грн) (*орієнтовний розрахунок у гривні розрахований станом на 05.04.2023 р.)

Також, у  разі тривалої відсутності учня в школі або незарахування його до закладу, справа може бути передана до сімейного суду, який зобов’язаний змусити батьків або законних представників відправити дитину до школи.

Німеччина

Шкільна освіта в Німеччині є обов’язковою, термін навчання залежить від федеральної землі та триває принаймні до 9-го або 10-го класу. Той, хто регулярно не приходить на уроки, вважається таким, хто покинув школу.

Незалежно від причин, які призвели до відмови від навчання у школі, це адміністративне правопорушення, що карається штрафом від 1000 (*40 380 грн) до 2500 (*100 950 грн) євро (*орієнтовний розрахунок за курсом гривні до євро станом на 05.04.2023 р.)

До 14-річного віку штраф сплачують батьки, після 14-річного – учень.

Однак відмова від школи означає не лише те, що відповідна особа не приходить до школи. У Німеччині є поняття пасивна відмова від школи.

Це може виражатися у наступному:

  • Учень фізично присутній, але участі в уроці не бере.
  • Учень, який покинув школу, займається іншою діяльністю.
  • Учень рішуче й послідовно зриває урок.

Якщо учень має кілька прогулів без поважних причин, школа розпочинає штрафну процедуру. Кожна школа розробляє власний документ щодо конкретних дій у разі прогулів – від попередження учня до накладення штрафу. Зазвичай після першого дня відсутності в школі без попередження або вибачення вчитель викликає учня або його  законних представників  і запитує про  причини відсутності. Виклик записується в класний журнал.

Після трьох днів відсутності без виправданих причин, навіть якщо вони не є послідовними (тобто це можуть бути окремі три дні прогулів у різний час),  учню буде надіслано письмове нагадування.

Якщо є ще три дні пропуску без поважних причин, класний керівник або адміністрація школи можуть надіслати  повторне нагадування.

Якщо загалом є десять невиправданих днів пропуску (в окремих землях після п’яти днів відсутності), адміністрація школи  повідомляє про це відповідні служби, що призводить до накладання штрафу.

Якщо учень не сплатить штраф, то суд накладає покарання щодо громадських робіт, а заробленими коштами з цієї роботи учень має заплатити штраф за пропуски уроків у школі. Розрахунок за роботу – 5 євро за відпрацьовану годину, тобто за штраф у 100 євро учень повинен виконати 20 годин соціальної роботи. Якщо учень відмовився від роботи – на нього можуть накласти покарання –  арешт, зокрема арешт  у вихідні дні.

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

Естонія

Усі діти зобов’язані відвідувати школу після досягнення 7 років до 1 жовтня поточного року й до отримання основної освіти або досягнення 17 років. Батьки зобов’язані створити учню сприятливі умови вдома та передумови для участі в навчанні. Батьки також повинні співпрацювати зі школою, наприклад, переконатися, що школа має їхню дійсну контактну інформацію, ознайомитися з документами, що регламентують шкільне життя тощо.

Учень має право і зобов’язаний виконувати навчальні завдання та брати участь у заняттях, передбачених для нього розкладом дня школи або індивідуальним навчальним планом.

Відсутність на навчанні допускається лише з поважних причин. Школа оцінює, чи можна вважати причини відсутності на заняттях поважними. Батьки зобов’язані повідомити школу про відсутність учня в перший день відсутності. Якщо на другий день відсутності дитини в школі батьки не повідомили про причину пропуску, школа зобов’язана зв’язатися з батьками. Якщо батьки не повідомили школу про відсутність учня і школа не може з’ясувати причину відсутності, школа повідомляє про це муніципальну або міську адміністрацію за місцем проживання учня не пізніше наступного дня після закінчення уроку. Місцева влада зобов’язана організувати заходи для з’ясування причин невиконання та забезпечити виконання шкільного обов’язку.

Відповідно до Закону про основні школи та гімназії, батьки, які не виконують шкільні обов’язки, можуть бути покарані штрафом до 200 одиниць, тобто штрафом до 12 000 крон (орієнтовно 30 000 грн), або громадськими роботами. Якщо школа не може зв’язатися з батьками або якщо заходи школи (бесіди, перебування після уроків) не дають результату, школа звертається до муніципалітету, який, своєю чергою, може звернутися до комісії у справах неповнолітніх. Порушенням закону, тобто невиконанням обов’язку навчатися у школі, вважається відсутність на 20% уроків протягом одного навчального семестру.

За згодою одного з батьків накладене на нього стягнення може бути замінено громадськими роботами, навчанням або заняттями з дитиною. Зайнятість на громадських роботах складає 10-50 годин у вільний від роботи та навчання час. Плата за громадські роботи відсутня. Якщо батьки ухиляються від громадських робіт, накладений на них штраф буде стягнений у примусовому порядку.

Велика Британія

За правилами цієї країни, відсутність учня в школі може бути виправдана лише хворобою та лікарняним (довідкою). Батьки можуть просити відпустити дитину з занять, наприклад, за сімейними обставинами, але рішення про те, чи відпустити дитину та на який термін, приймає директор закладу.

Будь-яка відсутність без поважних причин карається. Найпоширенішим покаранням є штраф, який становить 60 фунтів стерлінгів  (2750 грн) – штраф збільшується до 120 фунтів стерлінгів (5500 грн), якщо перший штраф не буде сплачено протягом 21 дня. Якщо гроші не виплачуються протягом 28 днів, батьків притягують до кримінальної відповідальності. Тоді штраф може зрости до 2500 фунтів стерлінгів  (114 000 грн). Суд також може засудити батьків до громадських робіт або навіть до позбавлення волі на 3 місяці.

Чтайте також:  Вступна кампанія 2024 року: МОН затвердило Порядки прийому на навчання

Франція

У Франції освіта є обов’язковою для дітей від трьох до шістнадцяти років, які проживають на території Франції, незалежно від їх національності.

Дитина повинна відвідувати уроки, заплановані в її розкладі, якщо вона не має відпустки. Коли дитину записують до школи, батьків знайомлять  із правилами внутрішнього розпорядку, які вони  повинні підписати.

Невідвідування уроків допускається з таких причин:

  • хвороба дитини (або когось із її родичів, якщо він потенційно заразний)
  • події в родини (весілля, похорон тощо)
  • перешкода, викликана аварією під час транспортування
  • коли дитина вимушена поїхати зі своїми законними представниками (поїздка не під час шкільних канікул)
  • інша причина за погодженням із керівництвом школи.

Батьки повинні повідомити про відсутність дитини в школі, незалежно від причини.

Якщо дитина відсутня у школі, вчитель негайно повідомляє про це адміністрації школи й зв’язується з батьками, щоб з’ясувати причину цієї відсутності. Усі прогули  дитини фіксуються у файлі. У разі повторних пропусків директор школи зв’язується з батьками.

Після  4-х невиправданих пропусків протягом місяця директор школи скликає виховний колектив, і вони досліджують причини прогулів. Батькам пропонують різні заходи для врегулювання ситуації у відповідному документі, який батьки повинні підписати. Якщо після заходів прогули продовжуються, директор школи повідомляє відповідні органи про ситуацію, і батькам надсилається документ  про зобов’язання та ризики покарання. Якщо прогули продовжуються, до роботи залучається прокуратура, і на батьків накладається штраф у розмірі 135 євро.

Якщо прогули загрожують здобуттю освіти, батькам загрожує 2 роки в’язниці та штраф у розмірі 30 000 євро.

Якщо поліція виявить дитину на вулиці, в театрі чи громадському місці у навчальний час, її негайно доставлять до школи, де вона зареєстрована.

Швеція

На батьків покладається відповідальність за відвідування дитиною школи та навчання, тобто виконання дитиною своїх шкільних обов’язків.

Якщо учень не може прийти до школи через хворобу або іншу причину, батьки повинні якомога швидше повідомити про це школу. Учень, якому виповнилося 18 років, може сам повідомити про відсутність у школі.

При відсутності дитині у школі відбувається розслідування за участі учнів та батьків, і розробляються різні заходи для уникнення прогулів. Батьки зобов’язані виконувати всі розроблені заходи. Також на батьків можуть накласти штраф та інші види відповідальності.

Якщо прогули продовжуються,  і батьки не в змозі гарантувати відсутність прогулів та навчання дитини, місцевий муніципалітет може доручити іншій людині виконувати обов’язки опікуна.

У наступній нашій публікації, яка буде оприлюднена вже завтра, читайте про відповідальності батьків за здобуття освіти їхніми дітьми, відповідно до українського законодавства, міру покарання батьків за невиконання обов’язків.

Джерело.


Повернутись вверх