facebook

“Вчителі без відповідної зарплати: аналітики розкривають правдиву картину”

З 2019 року підвищення зарплат учителям постійно призупиняли – аналітики

Базова заробітна плата вчителя найнижчої кваліфікаційної категорії має бути не менше ніж три розміри мінімальної заробітної плати в Україні. Однак цю мету, прописану в законі “Про освіту”, реалізувати досі не вдалося.

Експерти шведсько-українського проєкту “Підтримка децентралізації в Україні” Ян Герчинський та Ігор Островський проаналізували співвідношення заробітних плат учителів із вимогами закону про освіту.

Із повним текстом аналітичної записки можна ознайомитися за посиланням.

Зокрема, у документі йдеться про те, що визначення заробітної плати вчителів є ключовим аспектом освітніх фінансів.

Закон України “Про освіту” № 2145-VIII від 5 вересня 2019 року, визначає, що базова заробітна плата вчителя найнижчої кваліфікаційної категорії має бути не менше ніж три розміри мінімальної заробітної плати в Україні.

Цієї мети закону так і не досягли – зарплати вчителів в Україні завжди були значно нижчими. Постанова КМУ № 822 від 10 липня 2019 року передбачає суттєве підвищення зарплат вчителів, проте з листопада 2019 року її неодноразово призупиняли (наразі – до грудня 2023 року).

Наскільки нам відомо, витрати з державного бюджету на повне виконання положень закону про освіту щодо зарплат вчителів ніколи не були реально оцінені та публічно не обговорювалися“, – зазначили автори дослідження.

Чтайте також:  25-річний вчитель із Києва озвучив несподівану причину, чому молоді педагоги не йдуть працювати в школу

В аналітичній довідці, яку вони підготували, докладно розглянуто два різні пункти закону про освіту щодо мінімальної заробітної плати вчителів, а саме вимоги щодо перехідного періоду та вимоги щодо дії постійної норми закону.

Розрахункові бюджетні витрати на виконання цих вимог представлені у другому розділі, вони є орієнтовними. У завершальному розділі автори сформулювали декілька стратегічних опцій, відкритих для уряду України з огляду на наведені оцінки.

Джерело.


Повернутись вверх