facebook

У рекомендаціях МОН і МОЗ конкретики немає – все вирішується керівниками освітніх закладів, – Дмитро Ламза

Директор школи зауважив, що всі діти рівні й кожен має отримувати від держави допомогу.

Хвилювання вчителів, учнів та батьків щодня зростає, адже за тиждень розпочнеться новий навчальний рік. З масками, соціальною дистанцією, окремими входами до школи та графіком харчування для різних класів – такі зміни, згідно з рекомендаціями МОН та МОЗ, запрацюють у більшості шкіл з 1 вересня.

Але чи все так відбуватиметься насправді? Хто забезпечить школи необхідною кількістю масками та антисептиками? Як дотримуватись правил поведінки у закладі з великою кількістю учнів? Чи повинні діти прибирати класи? Відповіді на всі ці запитання шукали гості програми “Україна завтра”.

Думка запрошених експертів щодо прибирання класів учнями була одноголосною – робота з мийними засобами небезпечна, і школярі не повинні прибирати класи.

У мене в школі категорично заборонено дітям думати про прибирання. Я закрив усі вакансії техпрацівників, усі поверхи прибираються, кабінети й санітарні кімнати миються. І діти це бачать. Але це не у всіх так. Це проблема, яку сьогодні ми можемо вирішувати. Заробітна плата прибиральниці – смішна – менш як 4 000 грн. Хто на неї піде? – зазначив директор спеціалізованої школи №210 Дмитро Ламза.

Наступна проблема, про яку говорили експерти в прямому ефірі – медичні маски. Чи може вчитель провести весь урок у масці? Хто закуповуватиме їх для кожної школи? І чи повинні це робити батьки, адже численні повідомлення в соцмережах свідчать про те, що їх змушують здавати кошти на закупівлю не лише медичних масок, але й паперових рушників, безконтактних термометрів, антисептиків, зошитів, на проведення ремонтів тощо.

Чтайте також:  "Це трагедія". Голова комітету з питань освіти розповів, чому в Україні не вистачає вчителів і як реформа вирішить цю проблему

Забезпечувати школу засобами індивідуального захисту має місцева влада. Але не в кожному районі є достатньо коштів, аби покрити потреби кількох закладів освіти. За словами заступника голови Профспілки працівників освіти і науки Сергія Романюка, майже 230 млн грн в місяць потрібно витрачати лише на маски:

Якщо Київ зміг знайти та виділити 30 млн грн на маски й антисептики, то бюджету невеликої громади, куди входить 3 села – такі суми нереальні. Не всі місцеві бюджети зможуть собі дозволити забезпечувати школи таким речами. Це будуть мільярди гривень.

Експерт здійснив підрахунок у такий спосіб:

В Україні приблизно 440 000 учителів. На кожен день їм треба мати щонайменше по 3 маски. Отже, 440 000 х 3 = трохи більш як 1,3 млн масок на день потрібно вчителям по всій Україні. Це майже 230 млн грн на місяць потрібно витрачати лише на маски.

Після прямого ефіру Дмитро Ламза на своїй сторінці у фейсбук висловив думку про те, що “директор зможе все!”:

Однією з найактуальніших на сьогодні в країні є тема початку навчального року. Про це йдеться на різних майданчиках: від родинних (у колі сім’ї) до прямих ефірів на телебаченні. Похвально, що до дискусії в прямому ефірі були запрошені люди, які мають безпосереднє відношення до освіти, це саме ті люди, що розв’язувати шкільні проблеми. А проблем дуже багато!

За його словами, на цей ефір чекало багато глядачів: як дотримуватись правил поведінки в школах з великою кількістю дітей та зберігати дистанцію між ними, як буде здійснюватись харчування, хто і як забезпечуватиме навчальні заклади засобами індивідуального захисту, скільки додаткових коштів потрібно школам та де їх брати?

Шукаємо відповіді в рекомендаціях МОЗу та МОНу. Але вони виписані не чітко, без конкретики. Якщо коротко: всі питання вирішуються директорами, – зауважив пан Ламза.

Він також висловив сумніви щодо готовності всіх закладів освіти до 1 вересня. Адже місце влада для київських шкіл зробила чимало. Насамперед придбано все необхідне для класів НУШ, закуплені засоби особистого захисту, упорядковані шкільні подвір’я. Та чи скрізь по Україні така готовність?

Освітянська спільнота з різних міст та сіл України пишуть мені у приватні повідомлення про кричущі проблеми, які їхня влада не хоче помічати. Діти всі рівні й кожен має отримувати від держави допомогу. Як сказав заступник міністра, телефонуйте на гарячу лінію МОН: 0 800 50 45 70. І що зміниться….!?

Директор закликав громаду об’єднатися та створити для дітей гідні та безпечні умови для навчання в стінах рідних шкіл.

Чтайте також:  Як освіта батьків впливає на успішність дітей та їхнє бажання вчитися. Показові результати дослідження

Джерело.


Повернутись вверх