facebook

Вчителям і вихователям треба доплачувати за шкідливі умови праці: освітянка звернулась до Сергія Шкарлета

Вчителям і вихователям треба доплачувати за шкідливі умови праці: освітянка звернулась до Сергія Шкарлета

З нового навчального року вчителі працюватимуть по-новому: у масках або захисних щитках, якщо регіон належатиме до помаранчевого рівня епідеміологічної небезпеки. Такі правила розробило Міністерство охорони здоров’я. Однак більшість педагогів сумнівається, чи реально провести 6-7 уроків у масці. Наскільки вона здатна захистити від вірусу, якщо в класі буде понад 20 учнів? Хто надасть вчителю допомогу в разі інфікування коронавірусом, адже держава не розробила закону, згідно з яким освітяни мали б отримувати спеціальне страхування.

Раніше депутат Тернопільської міської ради Назар Зелінка висловив думку про те, що зарплата вчителя не покриє лікування від COVID-19. Тому завдання держави — страхувати педагогів у разі інфікування коронавірусом під час освітнього процесу. Задля цього необхідно виділити кошти на лікування від недуги зі спеціального фонду боротьби з COVID-19.

Учителі та вихователі повинні отримати від держави грошову компенсацію за роботу в екстрених умовах пандемії — з такою вимогою Олена Князева, кандидатка педагогічних наук, учителька-методистка звернулась до т.в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета:

Терміново зробіть те, що вже зробив міністр Аваков і міністр Степанов: вчителі та вихователі повинні мати грошову компенсацію за роботу в екстраумовах пандемії COVID-19. Кожен учитель буде знаходитися в закритому приміщенні щодня з десятками й сотнями безсимптомних носіїв вірусів.

За її словами, працівники дитсадочків та закладів загальної середньої освіти перебувають у небезпеці, адже згідно з американськими дослідженнями дитячий безсимптомний організм “розмножує” цей вірус у принципово більших кількостях, ніж безсимптомний дорослий. Це означає, що вчителі напряму контактуватимуть з вірусом від безсимптомних носіїв, й на відмінну від лікарів, у них не буде повноцінних захисних костюмів.

Чтайте також:  В Україні скасують 11-річне навчання у школі і відправлять половину учнів до ПТУ

Робота в таких умовах, безумовно становить небезпеку для здоров’я учителів та вихователів.

Ви (Сергій Шкарлет – Прим.) маєте визнати один зі сценаріїв: або вірус — це небезпека і тоді виправдані всі заходи, або вірус — це пандемія страху, і немає потреби в жодних масках і бульбашках. Якщо ви визнаєте перший варіант сценарію подій, необхідно доплачувати працівникам шкіл і садочків не менше, ніж поліціянтам, — зазначила вчителька.

Цей вірус передається не тільки повітряно-крапельним шляхом, запевнила пані Князева, а в основному повітряним шляхом. Для цього достатньо найменшого пилу в повітрі:

Тобто, визнавати небезпеку тільки тоді, коли хтось чхає або кашляє, неправильно. Не викладаю тут статистику, але загальновідомим є зв’язок захворювання на COVID-19 і віку.

Якщо ж пан Шкарлет обере другий варіант, йому необхідно аргументувати повернення до звичного всім формату навчання, який існував до початку пандемії:

Якщо ж ви визнаєте другий варіант сценарію — на його підтримку теж працює статистика — не так вже і багато тих вчителів помре, тоді аргументуйте повернення до повного попереднього, до ситуації з COVID-19, формату навчання дітей і роботи вчителя. І скажіть про це! — зауважила Олена Князева.

На думку вчительки, саме держава має гарантувати страхування педагогічних працівників від коронавірусу, виділяти кошти на лікування, сплату похорон у випадку смерті, компенсацію сім’ї через втрату близької людини:

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

І не треба в цьому питанні апелювати до місцевих влад і громад: освіта державна, міністерство і програми одні на всіх, учителі працюють в державних школах, виконуючи замовлення держави. На державному рівні оголошували карантин і дистанційну форму навчання — на державному рівні, з центру, має надійти чіткий алгоритм дій.

Якщо є вимога носіння маски, має бути визнання особливих умов праці, переконана освітянка:

Рішення необхідно приймати терміново! Або, або. Водночас маска і відсутність доплати — такого бути не може. Це нонсенс! Визнання особливих умов праці має тільки один прояв — такий як в поліціянтів і лікарів — це додаткові виплати. Насправді це не такі великі гроші. Тим паче, що захворювання достатньо рідкісне.

У коментарях під дописом учительки користувачі фейсбуку пишуть, що згодні з кожним словом автора. Наприклад, Світлана Бойко зазначає, що з початку навчального року педагоги стикнуться ще з більшою кількістю роботи:

Все правильно! Підтримую! Але доповню, що вчителям з першого вересня доведеться вдвічі більше працювати, бо в більшості шкіл буде змішане навчання. Відстоїмо біля дошки вдень, а вночі сядемо готувати дистанційні завдання та перевіряти дитячі роботи з інтернету. Хотілося б мати гідну оплату такої праці!

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

А дехто з підписників саркастично віджартовуються, що, мовляв, влада знайшла спосіб, як позбутися 36 000 учителів-пенсіонерів.

Нагадаємо, що 30 липня Міністерство охорони здоров’я підписало постанову “Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби”.

Зокрема в документі зазначено, що відповідальність за виконання тимчасових рекомендацій покладається на засновника та керівника закладу освіти. А також:

  • допуск до роботи персоналу закладів освіти здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту – респіратора або захисної маски;
  • працівники з ознаками респіраторного захворювання та температурою 37 градусів не допускатимуться до робочого місця;
  • усі працівники будуть забезпечені засобами індивідуального захисту із розрахунку одна захисна маска на три робочі години.

Джерело.


Повернутись вверх