facebook

Олександр Костюк: наслідки дистанційного навчання

Олександр Костюк: наслідки дистанційного навчання

Дистанційне навчання не дає можливості у повній мірі сформувати важливі навички

Автор: Олександр Костюк, д. е. н., доктор управління бізнесом (DBA), професор, головний редактор міжнародного наукового журналу «Корпоративна власність та контроль».

Якість освіти за дистанційного навчання: як виміряти втрати?

Дистанційне навчання іноді не має альтернативи. Причин тому може бути багато, як-то пандемія ковід або війна. При цьому питання якості освіти за дистанційного навчання залишається відкритим.

Пандемія ковід негативно вплинула на якість освіти, що призведе до зменшення професійного заробітку людини на 70 тисяч доларів США протягом її життя, тобто на 5,6% у порівнянні з доковідними показниками. Для економіки країни, мова йде про США, це спричинить втрати у 28 трлн дол США до кінця століття. Це результат нещодавного дослідження вченого Еріка Ганушека зі Стенфорду.

Учений досліджував результати тестів з математики учнів шкіл США і використав їх для формування таких далекоглядних висновків. Висновки цікаві, бо вони пов’язують дистанційне навчання за часів ковіду з навичками учнів та їх майбутньою продуктивністю праці у дорослому віці.

Отже, мова йде про негативний вплив ковіду на якість освіти учнів шкіл, тобто про середню освіту. Вчений підкреслює, що ці втрати є результатом вимушеного, надмірного використання дистанційного навчання, яке не дає можливості у повній мірі сформувати важливі навички, як-то критичне мислення, вирішення проблем, роботами команді та інші.

Вірогідно, аналогічний негативний вплив ковід, а зараз й війна, могли мати й на якість вищої освіти.

Питання: яким він може бути в Україні з огляду на те, що дистанційне навчання є ще досі поширеним явищем серед закладів освіти, у тому числі й вищої?

Не менш важливе питання: що робити навчальним закладам, щоб запобігти подібному розвитку подій в Україні, чи повністю використовують потенціал онлайн-навчання навчальні заклади України і як найкраще забезпечити гібридизацію навчального процесу, якщо очне забезпечити повністю не є можливим?

Взагалі, яким чином, у випадку надмірного застосування онлайн-навчання навчальними закладами, у тому числі вищої освіти, можна запобігти зменшенню кваліфікаційного розриву на ринку праці, за яким Україна знаходиться зараз на 89 місці у світі згідно до The Global Talent Competitiveness Index 2022?

Вірогідно, зараз МОН України варто зібрати змістовну аналітику з цього питання, оцінити, як впливає дистанційне навчання на якість освіти, це стосується не тільки рівня знань, але й відповідних навичок, набутих у процесі дистанційного навчання.

Джерело.


Повернутись вверх