facebook

На уроках фізкультури дають дивитися відео: батьки українських школярів розповіли, з якими проблемами зіткнулися діти через онлайн-навчання

На уроках фізкультури дають дивитися відео: батьки українських школярів розповіли, з якими проблемами зіткнулися діти через онлайн-навчання

Нині понад 600 тисяч дітей навчається дистанційно, а майже 300 тисяч у змішаному форматі через повномасштабну війну Росії проти України. Навіть ті учні, які відвідують школу, через часті повітряні тривоги позбуваються можливості повноцінно бути на уроках. Зокрема і тому, що в багатьох закладах освіти укриття розраховані лише на те, аби вмістити школярів, а не проводити освітній процес.

Батьки українських дітей розповідають, що онлайн-навчання впливає не тільки на успішність, але й позначається на зацікавленості, засвоєнні знань та прояві себе. Зокрема, деякі з них поділилися, що учням на заняттях із фізкультури можуть показувати відео зі спортивних змагань, після чого їм потрібно відповідати на запитання, повідомляє видання texty.org.ua.

Так, одна з мам поділилась, що її син займається гандболом і разом зі своєю командою на всеукраїнському чемпіонаті посів четверте місце. Проте хлопець отримав за семестр девʼять балів з фізкультури. За словами жінки, дистанційні заняття з цієї дисципліни не мають нічого спільного із спортом.

“На заняттях із фізкультури учням дають дивитись якісь відео зі спортивних змагань, а потім вони відповідають на запитання. Фото сина повісили в школі, ним пишаються, він привіз у школу кубок, але вчитель із фізкультури каже, що він нічого не вміє. Його просто не бачать”, – ділиться жінка.

Вона розповідає, що на деяких онлайн-заняттях дітей просять вивчити, хто зі спортсменів і коли вигравав на різних змаганнях. Мама школяра вважає, що дистанційні уроки фізкультури краще взагалі скасувати.

Нарікають на такий формат навчання й інші батьки. Зокрема, бідкаються, що діти багато матеріалу змушені вчити самостійно із залученням дорослих або репетиторів. За словами однієї з мам, онлайн-уроки – це не навчання, адже вчителі часто просто публікують завдання для самостійного опрацювання й просять надіслати готові відповіді.

Через те, що страждає якість навчання, батьки стривожені майбутніми успіхами дітей. Зокрема, переведенням до наступного класу або складанням іспитів.

Ті учні, які навчаються у змішаному форматі, теж мають певні проблеми. Так, мама чотирикласниці розповідає, що на уроках малювання та трудового навчання дітям надсилають відео, аби вони повторили картину або виріб. Проте, за її словами, матеріали не призначені для школярів, тож їм важко даються такі завдання.

Психологиня Ірина Королець зауважує, що у старших класах діти ще можуть самі впоратися з таким досвідом, проте молодшим учням потрібне пояснення матеріалу. Крім того, вона запевняє, що вчитель має підтримувати зоровий контакт зі школярами, тож чим менша дитина, тим різноманітнішим має бути процес.

Королець каже, що школярам важлива соціалізація, а онлайн цьому не сприяє. Крім того, дистанційні уроки можуть впливати також на якість сну, поставу, гостроту зору, харчування тощо. Тож це ще один момент, коли дорослим потрібно приділяти більше уваги дітям. Вона запевняє, що систему освіти потрібно адаптувати під потреби дітей, враховуючи недосипання через обстріли або інші переживання, повʼязані з повномасштабною війною.

Проте, за словами психологині, є діти, яким онлайн-навчання піде на користь. Наприклад, ті, які змогли виїхати з гарячих точок, або школярам із тривожністю та тим, кому легше наодинці.

Джерело.


Повернутись вверх