facebook

Онлайн освіта – зло чи панацея?

Онлайн освіта – зло чи панацея?

Онлайн-навчання вимушено увірвалося в сучасну освіту в Україні і спричинило хвилю дискусій. І хоча самі методики не є сучасним відкриттям, але та масовість і не готовність вчителів і учнів до такого формату призвели до такого ж масового несприйняття суспільством. Онлайн став своєрідним знаком “неякості”.

Відсутність контролю з боку вчителя призводить до втрати учнями самоорганізації й мотивації. Виконання завдань часто-густо перетворилося на наґуґлювання або роботу репетитора.

Але чи все так погано насправді? Фахівці першої в Україні навчальної установи “Школа Хакерів” Вінницької ІТ-Академії спробували дослідити і систематизувати всі Про і Контра.

Плюси Онлайну:

Територіальна свобода. В сучасних реаліях України багато навчальних закладів просто не можуть дозволити собі офлайн навчання. ВПО інколи проживають в місцях, що унеможливлюють отримання якісної освіти. Добиратися щодня до регіональних центрів – дорого по грошам і затратно по часу. Навчатись онлайн можна, перебуваючи в будь-якій точці світу – досить мати хороший Інтернет.

Тайм-менеджмент. Учень разом із викладачем, може обрати власний темп освоєння матеріалу і дотримуватися його без додаткових переживань, чи встигне він щось, чи ні.

Персоналізація. Професійно розроблені он-лайн модулі і тести об’єктивно і неупереджено висвітлюють сильні і слабкі сторони учня в конкретному предметі.

Доступність і повторюваність. В онлайні дитина може прослухати урок чи його частину стільки раз, скільки потрібно.

Конфіденційність процесу. Є діти, яким не подобаються незнайомі місця, галасливі компанії, активні тусовки. Тоді онлайн – це панацея. Не треба кудись їхати, цілий день бути серед чужих людей й можливо бути об’єктом булінгу.

Менше хвороб. Відсутність щоденного контакту з великою кількістю людей (в школі, в транспорті) значно зменшує ризик отримання інфекційного захворювання.

Навчитися вчитися. Головна задача освіти – навчити дитину вчитися. Особливо в царині ІТ. Навчання перестає бути постійним стресом.

Ексклюзивний контент. Онлайн дає можливість отримати доступ до курсів, які в інший спосіб абсолютно недоступні. Як вам курс фізики від МІТ або біо-психологія Роберта Сапольски зі Стенфорду?

Приваблива ціна. Нижча ціна для багатьох учнів — головний фактор. Особливо в умовах воєнного сьогодення. Витрати на організацію онлайн навчання набагато менші.

Але кожна монета має дві сторони. Безумовно онлайн не панацея і має свої недоліки. Мінуси онлайну:

Непрофесіоналізм. Навчальна онлайн-діяльність не підлягає ліцензуванню. Отож, розробником онлайн-програми чи курсів може стати будь-хто. Розуміючи це, Школа Хакерів приділяє підбору персоналу особливу увагу. Наші викладачі практикуючі ІТ-спеціалісти.

Санітарні норми. Чинні в Україні норми і правила передбачають, що учні 5-9 класів можуть знаходитися перед екранами не більше, ніж 20-25 хвилин за урок і не більше 3-х уроків на день. А учні молодшої школи і того менше.

Відсутність соціалізації. Багато того, чому ми навчаємось ще з дитинства, відбувається через комунікацію з оточенням, через повторення за іншими. При суцільному онлайні страждає розвиток софт-скілів. Це може стати головною проблемою цифрового майбутнього.

Низький рівень технічної підтримки. Постійне знеструмлення і падіння пропускної здатності Інтернету, проблеми зі звуком і відео перетворюють урок в мучення. Розуміючи проблему, Школа Хакерів подбала про наявність безперебійного електроживлення і трьох незалежних провайдерів Інтернет-зв’язку.

Відсутність практики. Є чимало випадків, коли діти просто отримують матеріал для вивчення, не набуваючи практичного досвіду застосування знань.

Реклама. За дешеве або безкоштовне навчання ми платимо своїм часом. З іншого боку самі курси просуваються з відверто неправдивими обіцянками. Головне — отримати гроші наперед. Не отримали результат – недостатньо докладали зусиль.

Відсутність сертифікатів. Більшість онлайн-програм, на жаль, не видають своїм слухачам документів, що підтверджують проходження курсу. Якщо це потрібно для вступу в навчальний заклад, отримання роботи, то про це бажано подумати заздалегідь.

Зрозуміло, що як і все в освіті, тема дистанційного/онлайн навчання дуже суперечлива. Напевне, ніколи не буде повної заміни занять в класах на заняття «з дивана». Та й чи потрібно?

Але ми точно можемо скористатися явними перевагами дистанційки, щоб зробити процес навчання більш ефективним, особливо в цей складний для освіти період.

Джерело.


Повернутись вверх