facebook

Учителі пенсійного віку працюватимуть без контракту — суд

Учителі пенсійного віку працюватимуть без контракту — суд

Інформує Всеосвіта.

Порушення принципу рівності у демократичній країні недопустиме.

Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційною норму закону про можливість працювати в школі вчителям-пенсіонерам лише за контрактом, повімомляє Освіта. UA.

Відповідне рішення ухвалене на пленарному засіданні Конституційного суду України.

Як зазначено у рішенні, палата суду розглянула справу за конституційним поданням 56 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) приписів абзацу третього частини другої статті 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Згідно з оспорюваним приписом, шкільні вчителі, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, мають працювати на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

Під час розгляду справи суд визнав, що даним приписом порушено принцип рівності.

Цей припис призвів до поділу педагогічних працівників на дві категорії та створив умови для дискримінаційного підходу до однієї із них, а саме поставив у нерівне становище тих педагогів, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію, — йдеться у рішенні.

Таким чином, КСУ визнав оспорюваний припис Закону України «Про повну загальну середню освіту» таким, що не відповідає Конституції України.

Нагадаємо, часто російськомовні власники паспорта України спекулюють переконанням, нібито на фронті захисники спілкуються суто російською, тому «какаяразніца» у мовному питанні недоречна та надумана. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь спростував подібні маніпуляції.

Чтайте також:  “Ми виховуємо, формуємо, навчаємо освіченого українця”: як учителі 5–6-х класів розуміють реформу НУШ і чого бракує для її впровадження

 

Джерело.


Повернутись вверх