facebook

Мобінг у шкільному колективі: Як діяти та скільки агресор заплатить за свавілля

Мобінг у шкільному колективі: Як діяти та скільки агресор заплатить за свавілля

Найчастіше ми чуємо про цькування дітей у школах та читаємо про протидію булінгу серед неповнолітніх. Проте психологічне насильство й тиранія в педагогічних колективах – явище не рідкісне, і віднині каратиметься законом. Розібрали юридичні аспекти мобінгу в школах та запитали у психолога про дієві методи протидії мобінгу. Вчимося разом створювати «психологічний щит» від агресорів та захищати свої права.

Що таке мобінг і чим відрізняється від булінгу?
Мобінг (з англійської mob – юрба) – не що інше, як цькування працівника на робочому місці за підтримки свідків. Це психологічне, фізичне чи економічне насильство серед учасників трудового процесу, що призводить до приниження людської честі й гідності та створює напружену, ворожу атмосферу в колективі. А ще робить життя людини в робочому колективі нестерпним. Мобінг передбачає наявність трьох сторін: жертва + агресор + спостерігачі. Найчастіше мобінгом домагаються звільнення й зміни місця роботи його жертвою, – розповідає психологиня Лілія Міліневська.

Як зрозуміти, що ви стали жертвою мобінгу?
До вас застосовують насильство в тій чи іншій формі, найчастіше – психологічне й соціальне:

  • образи та болючі «підколки»;
  • зведення наклепів;
  • розпускання пліток;
  • підбурювання проти конкретної людини інших працівників;
  • збір на людину компромату та маніпулювання цими даними;
  • коментарі сексуального характеру щодо людини;
  • ізоляція та ігнорування;
  • демонстративне виключення із групи;
  • бойкот;

Також мобінг передбачає фізичну форму (поштовхи, стусани, побиття, вимагання речей чи грошей) та економічну, – наприклад, позбавлення премій, нерівність кар’єрного зросту, нерівномірний розподіл між працівниками трудового навантаження.

Чтайте також:  150 годин підвищення кваліфікації: сумарна чи щорічна вимога?

Існує ще й кібермобінг – злам соціальних мереж, коментарі образливого характеру, онлайн-погрози, публікація особистої інформації, поширення в інтернеті публікацій про особу, які псують її репутацію.

Важливі ознаки мобінгу:

  • вас намагаються соціально ізолювати;
  • цькування відбувається систематично;
  • протиправні дії щодо вас відбуваються за підтримки групи, в тому числі – мовчазної, що теж важливий нюанс!

Що керує дорослими, які вдаються до мобінгу, і чому його співучасники мовчать?
Яскрава ознака мобінгу – дисбаланс влади. Найчастіше, агресор має або «перебирає» на себе більше влади. І відчуває себе людиною, яка може впливати на настрій, самооцінку інших. Ба більше, такі люди організовують своє життя та взаємодію з колегами саме таким чином, щоб відчувати владу. Але не забуваймо: мобінг це «хвороба групи». Часто група не протидіє побаченому насиллю та стає «співучасником» мобінгування, тому що боїться агресора. А ще більше боїться опинитись на місці жертви. Тому й відмовчується, утримується від втручання. І ніхто не наважується сказати: «Стоп. У нашому колективі так не поводяться, це – не нормально».

Ще одна важлива деталь: мобінг відбувається в тих колективах, де вже довгий час панує не надто здорова атмосфера. І де вже звикли будувати стосунки в нездоровий спосіб. Ще одна причина, чому в колективі може бути «легалізований» мобінг, – розділеним колективом легше управляти.

Чтайте також:  150 годин підвищення кваліфікації: сумарна чи щорічна вимога?

Що не вважається мобінгом?

  1. Якщо роботодавець вимагає від працівника належно виконувати трудові обов’язки.
  2. Якщо між колегами виник конфлікт. Як, своєю чергою, розпізнати конфлікт? Він не передбачає закріплених ролей (жертва/агресор), а в його основі – світоглядні розбіжності, непорозуміння з різних питань.
  3. Агресивна поведінка однієї людини по відношенню до іншої. Але підтримки групи в агресора при цьому немає, – інші працівнки засуджують поведінку такої людини.
  4. Якщо працівнику змінили розмір оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором.
  5. Якщо керівництво з тих чи інших причин змінює робоче місце працівника.

Як створити «психологічний щит», якщо ви – жертва мобінгу?

  1. Усвідомте: те, що з вами відбувається під час мобінгу – відповідальність агресора та інформація про те, якими засобами він готовий досягати своїх цілей та які засоби комунікації для цього обирає. Вашої провини в цьому немає, як і немає того, що «ви якийсь не такий/не така», а тому це сталось саме з вами.
  2. Найважливіше – за найперших ознак мобінгу заявляйте вголос про цю проблему. Адже неназвану проблему вирішити практично неможливо. Замовчування лише підтримує її існування. Скажіть при свідках: «Те, що зараз відбувається щодо мене – мобінг. І я не хочу брати в цьому участі. Я є такою ж частиною колективу, як і інші. Терпіти / підтримувати це я не погоджуюсь».
  3. Якщо особа, яка вас мобінгує, має знанчо більшу владу – звертайтесь за підтримкою, в тому числі до колег. Адже це доведений факт: спостереження за мобінгуванням людини для самої групи – неабиякий стрес-фактор, що породжує сильне напруження в колективі. Подумайте, хто зі співробітників може стати на ваш бік.
  4. Фіксуйте кожен окремий випадок цькування. Це допоможе довести в подальшому, що мобінг був систематичним і спрямованим конкретно на вас, на приниження вашої честі й гідності. Жодному співробітнику не потрібно робити щось конкретне, аби до нього ставилися з повагою – це право кожного за замовчуванням.
Чтайте також:  150 годин підвищення кваліфікації: сумарна чи щорічна вимога?

Кривдникам образи не зійдуть з рук: як каратимуть за мобінг?
З 1 грудня 2022 року за системне цькування чи приниження на роботі винні нестимуть адміністративну відповідальність:

  • штраф від 1700 до 2550 гривень або від 20 до 40 годин громадських робіт;
  • штрафу від 3400 до 5100 гривень або від 40 до 60 годин громадських робіт, якщо протягом поточного року сталось повторне правопорушення або якщо мобінг відбувався за участі цілої групи осіб;

Куди звертатись, якщо ви зазнали мобінгу:

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначає: за законом особи, які зазнали мобінгу (цькування), мають право звернутися із скаргою до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та/або до суду. У Кодексі України про адміністративні правопорушення також визначено покарання керівника та працівника за мобінг.

Джерело.


Повернутись вверх