facebook

Що турбує вчителів: коментує освітній омбудсмен

Що турбує вчителів: коментує освітній омбудсмен

Інформує Всеосвіта.

Омбудсмен розповів про механізми захисту прав освітян, як і де можна вирішити проблеми у школі та як підтримувати мотивацію до навчання.

Під час повномасштабної війни на плечі освітян додалося чимало викликів і позапланових навантажень. З перших тижнів російського вторгнення практично самостійно організувати дистанційне залучення учнів до освітнього процесу; встояти перед викликами під час ракетних обстрілів, рятуючи і відповідаючи за життя кожного школяра; проводити уроки з пунктів обігріву чи просто неба — це непоодинокі приклади нескореності та героїзму сучасних освітян.

Проте часом права вчителя змушений захищати освітній омбудсмен Сергій Горбачов, про що він розповів в інтерв’ю для YouTube-блогу «За дужками».

Вчителі найчастіше звертаються зі скаргами на свавілля керівників закладів освіти чи начальників органів управління освітою, — констатує омбудсмен.

Горбачов зауважує, що не всі вчителі ознайомлені, як захистити власні права у законний спосіб. Часом для них такі неправомірні дії можуть виявитися досить травматичними.

За його словами, подібні ситуації вирішуються по-різному: часом достатньо лише телефонного дзвінка до керівництва, аби прояснити ситуацію.

Нагадаємо, під час повномасштабної війни всі раніше запроваджені реформи в освітній сфері завмерли. Якщо бути чесними насамперед перед собою, треба визнати, що нині вчителі тримають освітній фронт, проте роблять це сам на сам перед викликами сучасності завдяки власній силі, волі та відданості обраній професії, особливо під час воєнного стану.

Чтайте також:  Майже третина педагогів мають низьку мотивацію до роботи: дослідження

І зарплати вчителям — далеко не єдина проблема бюджету 2023 року. З центрального бюджету фінансується також Нова українська школа (НУШ), адже це стратегічна реформа уряду. Точніше, фінансувалася, бо у 2023 році на НУШ не передбачено жодних субвенцій, хоча вони були обов’язковою статтею щороку, починаючи з 2017 року.

Джерело.


Повернутись вверх