facebook

Рада збирається заборонити використання російських джерел в освіті і науці

Рада збирається заборонити використання російських джерел в освіті і науці

Верховна Рада має намір заборонити використовувати російські джерела інформації у освітній, науковій та науково-технічній діяльності.
За законопроєкт №7633 за основу проголосували 282 при мінімально необхідних 226, передають Українські Новини.

Згідно з ним, складові освітньої програми не можуть містити посилання на джерела інформації, що створені: на території держави-агресора чи держави-окупанта; громадянами та юридичними особами держави-агресора чи держави-окупанта; державною мовою держави-агресора чи держави-окупанта.

Також ця заборона стосується науково-освітніх програм та наукових досліджень.

Тобто студенти не зможуть у своїх курсових і дипломних роботах використовувати будь-які російські джерела, як і їхні викладачі на лекціях.

При цьому пропонується передбачити винятки, а саме для:

– освітніх програм окремих класів з навчанням мовою відповідної національної меншини;

– використання для ілюстрування, пояснення та критичного аналізу явищ, що відбуваються в державі-агресорі чи державі-окупанті;

– освітніх програм, зміст яких охоплює вивчення держави-агресора чи держави-окупанта за умови критичного аналізу цих джерел.

В пояснювальній записці вказано, що законопроєкт розроблено з метою розроблення механізмів захисту освітньої і наукової сфер в Україні від пропаганди та поширення шовіністичної загарбницької геополітичної доктрини “руського міра” через наукові дослідження, академічні тексти і джерела інформації у цих сферах.

Чтайте також:  Чи має право педагог забирати у здобувачів освіти телефон?

Як повідомляли Українські Новини, депутат Верховної Ради від фракції “Слуга народу”, голова комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак підтримує заборону використання російських джерел інформації у освітній, науковій та науково-технічній діяльності.

Джерело.


Повернутись вверх