facebook

Як розподілити час на планування уроків: поради вчителю

Як розподілити час на планування уроків: поради вчителю

Інформує Всеосвіта.

10 порад вчителеві, як гнучко та швидко планувати уроки, щоб заощадити час без шкоди для якості навчання.

Під час повномасштабної війни українським вчителям доводиться працювати у надважких умовах серед невизначеності та нестабільності. Часом щось запланувати щось — це героїчний вчинок. Через ракетний терор росією чи віялові / аварійні вимкнення електоенергії школярів можуть перевести на дистанційний формат. А якщо настане повний блекаут?

Проте існують способи гнучкого та швидкого планування уроків, щоб заощадити час без шкоди для якості, пише про це «Освіторія».

Створюємо персоналізований шаблон
На планування уроків педагоги витрачають щотижня велику кількість понаднормової роботи.

Один зі способів планувати уроки швидше — створити персоналізований шаблон. Йдеться не про те, що прописано в методичках, а про те, що зручно саме для конкретного вчителя. Дотримуючись певного формату, можна не витрачати час на те, які компоненти входять до кожного уроку, і зосередитися на важливому.

Наприклад: вправа-криголам, актуалізація знань, захопливе відео, мінілекція, відпрацювання у групах, вправа-гра, рефлексія.

Не винаходимо колесо
Учителі щороку дають майже однакові теми. Замість того, щоб розробляти цілий урок, доповніть свій тогорічний. Але для цього ваші файли та віртуальні теки мають бути структуровані, щоб легко все знайти. Добре, якщо у назві файлу буде і тема, і дата, а теки поділені, наприклад, за місяцями, а ті вже більш глобально — за півріччями. Якщо ви надаєте перевагу записам і видрукам, так само розподіліть і зберігайте завжди в певному місці, щоб не витрачати час на пошуки торішнього уроку. Краще витратити час на навчання і бути у курсі того нового, що з’являється у предметі, який ви викладаєте. Залиште 5-10 хвилин на занятті на новинки — і ви матимете репутацію сучасного обізнаного вчителя.

Просимо, позичаємо, «беремо»
Десь хтось геніальний уже створив потрібний вам урок або його частини. Скористайтеся ресурсами, спочатку знайшовши уроки, доступні в інтернеті, перш ніж розробляти свій із нуля. Їх можна також попросити у колег на спеціалізованих форумах, ідеї легко знайти на таких ресурсах, як Teachers Pay Teachers та Pinterest. В Україні також є віртуальні бібліотеки методичних матеріалів. Готові відео на Youtube, TikTok тощо не лише стануть частиною заняття, але й можуть надихнути на нові ідеї для уроку.

Чтайте також:  Вчителям суттєво перерахували заробітні плати: обіцяють, що це підвищення не остаточне

Плануємо не урок до хвилини, а щотижневе просування
Замість того, щоб планувати до 10 хвилин кожен день, створюйте плани на тиждень у цілому. Такий підхід дозволить гнучко і ефективно опрацьовувати матеріал. Тоді жодні повітряні тривоги чи вимкнення електроенергії не завадять вчителеві продовжувати освітній процес.

Делегуємо учням проведення уроків
Кращий спосіб заощадити час учителя — навчити учнів нового, прищепити лідерські навички. Щоб це було здійсненним, дозвольте їм періодично навчати одне одного. Вчителі знають чимало форм залучення учнів. Доповідь учня, опрацювання теми в парах (один навчає, інший сприймає, а наступного разу після перевірчої роботи вчитель нагороджує кращих «юних педагогів»), група дітей готує урок для всіх, учень на уроці повністю виконує роль учителя. Можна, наприклад, дати завдання, після якого оголосити розв’язання, відповідь та запитати, хто виконав правильно. Решта учнів має поспілкуватися з тими, хто впорався: ті пояснюють, як міркували й чому саме так написали.

Обираємо оптимальний час для планування
Досить часто вчителі займаються плануванням уроків у п’ятницю після проведення уроків, щоб не витрачати на це вихідні. Натомість краще стратегічно підійти до вибору часу, коли є енергія та відчувається творчий запал, а не вести важку битву з собою, яка займає вдвічі більше часу. Час на планування після школи кожного дня (загалом п’ять годин) можна вмістити лише у дві години, якщо ви виберете інший час, коли не виснажені.

Чтайте також:  Не всі вчителі витримають реформу освіти — що треба буде вивчити освітянам

Шукаємо в занятті головне та другорядне
Не шукайте відповіді у методичних посібниках, а дайте для себе власну відповідь. Тоді вам легше буде зосередитися на тому, які результати учнів вас задовольнять, а не на тому, щоб викласти весь доступний матеріал на одному уроці. Часто вчителю хочеться поділитися всім, що він знає та вміє, але час обмежує. Тож поділяйте матеріал і завдання на частини. «Кістяк», без якого сенс занять втрачається. А ще «м’язи зі суглобами», без якого він не тримається купи, — ту конкретику, практичні приклади, які дадуть змогу дітям швидше запам’ятати або «набити в цьому руку». І «м’ясо» — те, що можна давати, а можна й ні. Та навіть «жир» — те, що робить матеріал тяжчим для запам’ятовування, обтяжує ваш урок. Приділяйте основний час на перші дві групи, третій давайте місце наприкінці уроку, за залишковим принципом. А четвертої намагайтеся позбутися.

Зосереджуємося на меті навчання — на тому, що хочемо, щоб наші учні знали та вміли робити. Якщо критерії успіху оголосити й школярам, вони будуть більш здатними до самооцінки. Це допомагає учням залишатися зосередженими та залученими.

Робимо урок універсальним для різних форматів
Якщо доводиться планувати урок за повної невизначеності, нагадайте собі, що ви і ваші учні витривал. Якщо ви матимете запасні плани, вчителеві і дітям буде значно простіше адаптуватися.

Будьте готові швидко змінювати формат навчання. Ефективним для більшості вчителів скласти план для себе, а не для звіту. І писати там три варіанти подачі матеріалу чи завдань: очно, дистанційно та за відсутності світла. Спочатку може скластися враження, що це зайва праця, але вона робить педагога впевненим, дає змогу не втрачати час, а продовжувати урок, що б не сталося.

Чтайте також:  "Їм дійсно не байдуже": вчителька з України зі свого досвіду назвала різницю між британськими та українськими школярами

Хотіли показати відео, але немає світла? Заздалегідь видрукуйте хоча б один кадр із нього, що вражає, і завдяки сторітелінгу замість відеоряду запустіть фантазію учнів. Працювали онлайн, але немає інтернету? Стануть у пригоді інтерактивні додатки, які не потребують підключення до інтернету.

Упорядкуйте ваш онлайн-контент. Перегляньте ті онлайн-платформи та інші цифрові інструменти, якими ви користувалися, але які не спрацювали. Складіть список хоча б трьох найкращих інструментів, якими ви користуєтеся у класі.

Створюйте процедури, узгоджені в усіх просторах. Незалежно від того, чи це онлайн, чи віч-на-віч, створіть послідовну рутину для учнів. Можливо, дві-три. Мінімізуйте зміни, наскільки це можливо — хоча зазвичай діти люблять все новеньке, у складні часи їм потрібна послідовність і передбачуваність. Якщо є змога, такі типові плани заняття повісьте на видному місці у класі та закріпіть у загальному доступі у Classroom.

Плануємо контакти з батьками
Переконайтеся, що максимально часу залишатиметеся на зв’язку. Чати у вайбері — це чудово. Але перевірте, чи батьки ваших учнів знають ваш телефон і зможуть надіслати sms, якщо зник інтернет. А якщо немає зв’язку? Можна домовитися, що після певної кількості днів ви зберетеся разом о певній годині у школі або за потреби у шкільному укритті. Батьки потребують інформації про те, що робити далі. Координація дуже важлива, особливо тоді, коли тимчасово руйнується звичний порядок.

Обираємо найбільш дієве
Перевірте, скільки часу ви зазвичай витрачаєте на планування уроків. Застосуйте 1-2 лайфхаки. Наприкінці місяця знову перевірте, скільки часу ви пішло на планування за новим методом. Якщо ваш час не покращився, спробуйте інші нововведення. Процес і комбінація того, що працює, різні для кожного.

Нагадаємо, для проведення новорічних заходів із школярами освітня платформа «Всеосвіта» розробила безкоштовні захопливі новорічні квести, які зацікавлять батьків і вчителів для спільного дозвілля.

Джерело.


Повернутись вверх