facebook

Для збільшення ваги атестату потрібно зменшити вагу ЗНО – Єгор Стадний

Ексзаступник міністра освіти пояснив, чому ідея Міносвіти щодо збільшення ваги атестату є хибною.

Під час форуму “Освіта в умовах пандемії: як організувати навчальний рік 2020-2021” Сергій Шкарлет повідомив, що МОН планує збільшити вагу атестату під час вступу до університету. Згідно із Законом, вага атестату у конкурсному балі може бути не більше 10%. Для того, аби збільшити цей відсоток, потрібно змінити законодавство і зменшити вагу ЗНО, вважає Єгор Стадний, ексзаступник міністра освіти:

Я не вірю в те, що це станеться. Для цього потрібно змінити законодавство та зменшити вагу ЗНО. Для цього народні депутати мають наплювати на 70% українців, які вважають, що ЗНО ставить усіх у рівні умови…

На його думку, ідея Міносвіти щодо збільшення ваги атестату є хибною. Перша причина полягає у пропонованій формулі – чим більше будемо враховувати бал атестату, тим більшим буде бажання учнів вчитись у школі:

Тобто серед таких чинників як майстерність вчителів, шкільні умови, зміст самої програми, стосунки з батьками та друзями на перший план чомусь виставляють саме те, яка вага атестату. Мовляв, якщо у школі немає умов до вивчення фізики і її читає вчитель праці, то більша вага атестату при вступі все одно триматиме бажання учня, наприклад, у 8 класі вчити фізику на належному рівні. Виглядає досить сумнівно.

Єгор Стадний зазначив, що в цій формулі по замовчуванню закладено, що всі учні після школи мають вступати до університетів:

Нагадую, що якраз з цим в Україні явно проблема. Ми маємо найвищий показник вступу до закладів вищої освіти в Європі і така масовізація щонайменше не підкріплюється такими ж великими ресурсами та призводить до знецінення якості вищої освіти. Отже, в будь-якому випадку важливо розвивати альтернативу вищій освіті та стримувати масовізацію вищої освіти, якщо немає належного забезпечення її якості.

На думку ексзаступника міністра освіти, нам пропонують зіграти на масовізації вищої освіти. Якщо вже є бажання прив’язати бажання вчитись в школі до оцінок, то це мають бути випускні оцінки (ДПА), а не вступні бали, вважає пан Стадний:

Принаймні випуск зі школи стосується усіх, а не лише тих випускників, хто вступатиме. Варто послідовно імплементувати стратегію розвитку зовнішнього незалежного оцінювання як форми проведення ДПА, її розробили ще у 2019 році.

Єгор Стадний пояснює, чому шкільні оцінки не найкращим чином підходять для рейтингування вступників. За його словами, трійка в ліцеї часто означає вищий рівень знань, ніж п’ятірка у звичайній школі:

Чим більше будуть враховувати атестат при вступі, тим меншими будуть шанси дітей, які мають хороші знання, але суворішу школу. І навпаки – єдина шкала ЗНО дозволяє зробити об’єктивне рейтингування для усіх.

У соцмережах тема ваги атестату активно обговорюється, але найбільш влучно пожартував український педагог Віктор Громовий:

 

Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

Джерело.


Повернутись вверх