facebook

Якою буде тривалість уроків та зарплата педагогів: освітян турбує відсутність чітких роз’яснень від МОН

Освітяни вимагають чітких роз’яснень від Міносвіти, як буде відбуватися навчання з 1 вересня.


Чим ближче до нового навчального року, тим більше у освітян залишається питань, як саме відбуватиметься навчальний процес з 1 вересня. Школи мають відкритися вже за два тижні, а від МОН ще й досі немає жодних конкретних методик, роз’яснень чи технологій організації навчання, написав ексочільник УЦОЯО, Ігор Лікарчук.

Як людина, котра з освітою зв’язана все життя, дуже чекав, що напередодні нового навчального року освітяни отримають чіткі й конкретні рекомендації стосовно того, як організувати змішане навчання. Чекав, бо упевнений, що в новому році в наших школах апріорі не буде «чистого» традиційного і «чистого» дистанційного навчання, – написав Ігор Лікарчук на своїй сторінці у фейсбуці.

Так, на його думку, з нового навчального року, обов’язково буде змішане навчання, але наша освіта до нього – не готова:

За кілька тижнів до початку нового навчального року можна багато говорити і рвати на собі чуби стосовно того, проводити чи не проводити свято Першого дзвінка, носити чи не носити маски в школах, скільки потрібно мати в шкільних туалетах паперових рушників і антисептиків… Але без будь-яких дискусій уже зрозуміло, що змішане навчання обов’язково буде. Незалежно від того, хочемо ми того чи не хочемо.

Чтайте також:  Зарплата зросте до 16 тисяч гривень: українців обнадіяли квітневим підвищенням

Ігор Лікарчук поділився, що найкращий варіант змішаного навчання – це коли під час карантину учні відвідують школу лише для того, щоб отримати від вчителя пояснення нового матеріалу та для оцінки засвоєного. Все інше – вивчення, узагальнення, систематизація, консультування відбувається дистанційно.

Втім, освітяни столиці не стали чекати, доки МОН надасть відповідні роз’яснення. Департамент освіти і науки Києва вже надіслав до Міносвіти лист з проханням розробити та надати орієнтовні моделі організації освітнього процесу в умовах адаптивного карантину.

«Під час «зеленого», «жовтого», «помаранчевого» рівнів епідемічної ситуації, відвідування закладів загальної середньої освіти здобувачами освіти дозволено у звичайному режимі. Міністерством освіти і науки рекомендовано закладам загальної середньої освіти розробити та затвердити тимчасовий порядок організації освітнього процесу під час різних рівнів епідемічної ситуації. Проте не зазначено, чим повинні відрізнятися моделі організації освітнього процесу під час різних рівнів епідемічної ситуації, – йдеться в офіційному листі.

Так, у освітян Києва виникло багато запитань, а саме:

скільки триватимуть уроки, які проходитимуть в режимі онлайн, та їх кількості впродовж навчального дня і тижня з урахуванням віку учнів?

чи буде запроваджене змішане навчання і надане його нормативне визначення?

чи матимуть керівники навчальних закладів право змінювати режим роботи у рамках змішаних форм навчання та з метою оптимізації використання фонду заробітної плати?

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли про підвищення зарплати вчителів вже з квітня...

як буде оплачуватися праця педагогів, які працюють за дистанційною та змішаною формами навчання та багато інших запитань, з якими можна ознайомитися в листі.


Також, департамент освіти та науки Києва попросив звернутися до Кабінету Міністрів з проханням надати системі освіти і цільової субвенції з державного бюджету на оплату праці вчителів при вимушеному поділі класів на групи та організації додаткового навчання з учнями, а також на організацію освітнього процесу для дітей із вразливих груп населення та педагогів під час організації дистанційної та змішаної форми навчання.

Джерело.


Повернутись вверх