facebook

Уряд має виділити кошти на безпеку та якість освіти – омбудсмен звернувся до прем’єр-міністра

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов звернувся до прем’єр-міністра України з пропозицією надати системі освіти цільову субвенцію.

До початку нового навчального року залишається всього два тижні, втім вчителі, батьки та учні й досі не знають, як саме відбуватиметься навчання з 1 вересня. Аби гарантувати безпеку в закладах освіти, потрібні додаткові кошти, переконаний освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Саме тому він звернувся з листом до прем’єр-міністра України з пропозицією негайно винести на розгляд Уряду питання про надання системі освіти цільової субвенції із державного бюджету для подолання негативних наслідків впливу пандемії COVID-19 на безпеку та якість освіти в Україні:

Переконаний, що таке вкрай необхідне рішення дозволить запобігти масштабному порушенню прав учасників освітнього процесу та сприятиме створенню належних умов для здобуття безпечної та якісної освіти в Україні.

За його словами, ці кошти критично необхідні на:

– оплату додаткової роботи педагогів в умовах, коли пропонується зменшити кількість здобувачів освіти у навчальних класах (групах), поділивши їх на підгрупи для забезпечення санітарної дистанції,

– на підвищення якості інтернет-покриття та забезпечення закладів освіти необхідним обладнанням для проведення дистанційного та/або змішаного навчання,

– для закупівлі достатньої кількості мийних, дезінфікуючих та захисних засобів,

Чтайте також:  Кількість вчительських ставок з 2021 до 2023 року скоротилася на 8%: результати дослідження

– для підвищення кваліфікації педагогів…

Список можна продовжувати досить довго – і на все це потрібні гроші, – пише Сергій Горбачов.

Зокрема, в листі сказано, що з фонду бюджету Міністерства науки і освіти було вилучено понад 4,9 млрд гривень, які були витрачені на цілі, які не мають стосунку до забезпечення конституційного права на безпечну та якісну освіту. Натомість на потреби освіти наразі виділено лише 52 млн гривень – як компенсацію учасникам пробного незалежного оцінювання за його неочікувне скасування, що є абсолютно недостатнім.

Освіта гостро потребує підтримки, оскільки велика кількість заходів, спрямованих на належну організацію освітнього процесу, який був би безпечним та ефективним в умовах розповсюдження гострої респіраторної хвороби, COVID-19, вимагає надійного фінансового забезпечення, – йдеться в листі.

Джерело.


Повернутись вверх