facebook

Вимкнули світло: як проводити уроки

Вимкнули світло: як проводити уроки

Інформує Всеосвіта.

Вчителі розповіли, як доводиться працювати під час відключень світла та наскільки війна впливає на рівень знань школярів.

Через віялові відключення електроенергії внаслідок пошкодженої росіянами критичної інфраструктури часто українці перебувають у темряві протягом тривалого часу. Звісно, що від цього страждає й система освіти, адже багато школярів позбавлені можливості на повноцінне здобуття знань навіть у дистанційному форматі.

Проте деякі освітяни таки знайшли вихід безперервного навчання, навіть коли світло відсутнє. Так, Заслужений і народний вчитель України Павло Віктор викладає фізику понад 40 років. При цьому має свій ютуб-канал з майже мільйоном підписників.

Про це розповідає Суспільне.

Про досвід проведення уроків без світла
Ще до початку стабілізаційних графіків відключень електроенергії в Одесі вчитель уже мав досвід переривання уроків. Через те, що його учням вимикають світло в різний час, то до кожного він має індивідуальний підхід.

Коли повітряна тривога, то ми уроки перериваємо, але в записі діти додивляться уроки до кінця. У нас синхронний режим, коли ми бачимо один одного на екрані, він переривається і залишається асинхронний. Я записую урок до кінця вже без дітей. Коли повітряна тривога починається, то нічого не поробиш. Правила двох стін виконуємо й все. Потім діти додивляються урок і роблять домашнє завдання, — розповідає Віктор.

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Вчитель фізики тести та домашні завдання завантажує до платформи Classroom, через яку потім перевіряє результати учнів. Коли школярі мають світло, вони виконують усе необхідне. Система зберігає їх результати, які потім бачить вчитель. Після перевірки завдань оцінки він переносить до електронного журналу.

Ну що ж зробити, якщо не буде світла, то дистанційка скасовується. Ми можемо працювати в асинхронному режимі. Тоді, коли є світло, я записую уроки та завантажую їх в інтернет. Коли є світло, діти можуть продивитися ці уроки та виконати домашнє завдання, я його перевірю. Контрольні роботи можна проводити, якщо це тести, онлайн-тести, — пояснює фізик.

Про рівень знань школярів під час дистанційки
Згідно зі спостереженням вчителя, під час дистанційного навчання рівень знань учнів знизився. Це позначилось і на складності запитань ЗНО минулого літа. Держава усвідомлювала, що знання будуть невисокі й оцінювати строго дітей не варто.

Фізик стверджує, що батькам важливо пояснити важливість навчання для майбутнього життя дитини та стимулювати її до нього.

Вони повинні пояснити дитині, що від того, чи буде вона навчатися, чи ні, залежить її майбутнє. Чи знайде вона хорошу роботу, яке буде гарно оплачуваною. Треба навчити дитину, що в будь-який момент часу, коли є світло або коли вона просто має час, то його варто витрачати на навчання, не на розваги. Зараз такий час, що не до жартів, — наголошує Павло Віктор.

Чтайте також:  "Не зазирай у зошит однокласника!" 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

Як відомо, Павло Віктор викладає фізику в Рішельєвському ліцеї. Він знімає відео для ютуб-каналу, в яких у доступній формі та на прикладах пояснює свій предмет. Наразі на канал підписались майже мільйон користувачів, а відео сумарно мають понад 62 млн переглядів.

Торік Павло Віктор переміг на всеукраїнському конкурсі Global Teacher Prize Ukraine 2021 у номінації «Вибір українців» і потрапив до списку топ-50 найкращих вчителів країни. У 2009 році він отримав звання Заслужений учитель України.

Нагадаємо, цілком незрозуміло, що у ХХІ сторіччі батькам треба нагадувати про батьківський обов’язок, якщо вони таки вже мають дітей. Так, Знам’янський міськрайонний суд двічі визнав винною у вчиненні адміністративного правопорушення матір школярки, яка прогулювала заняття. Матір пояснювала, що її дитина перебуває вдома, але не долучається до освітнього процесу через те, що не прокидається вчасно, а вона не може проконтролювати цей процес, бо працює.

Увага! Віддалене навчання не передбачає перекладання всієї відповідальності на вчителів. Згідно з Конституцією України та ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Джерело.


Повернутись вверх