facebook

Освіта без світла: що робитиме МОН у разі блекаутів

Освіта без світла: що робитиме МОН у разі блекаутів

Інформує Всеосвіта.

Міністр освіти запевняє, що Міністерство палива та енергетики у графіку відключень електроенергії нібито має враховувати потреби закладів освіти. Дива та й годі, коли міністр освіти звітує про роботу іншого міністерства.

З початку повномасштабного вторгнення, а з приходом холодів і поготів країна-терорист росія завдає нищівних ракетних ударів по об’єктам критичної інфраструктури. Через це українці по кілька годин змушені сидіти без електроенергії.

Аби школярі та студенти мали можливість навчатися безперервно хоча б у дистанційному режимі, МОН розробляє варіанти навчання у разі блекаутів.

Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в ефірі національного телемарафону.

Проте пояснення ситуації профільним міністром викликає чимало питань і навіть іронії. Так, за словами Шкарлета, Міносвіти спільно з Міністерством палива та енергетики працюють над чітким графіком відключень електроенергії. Який нібито має враховувати потреби шкіл.

За словами міністра, МОН розглядає можливість переходу до позмінного навчання.

У багатьох школах старшокласники вже займаються у другу зміну, молодші класи — у першу. Графік навчання при цьому «зсунуто» на годину вперед: уроки починаються о дев’ятій, а не о восьмій ранку, — сказав Шкарлет.

Міністр наголосив на необхідності та обов’язку батьків при дистанційному навчанні допомогти дитині опанувати навчальну програму.
Дії Міносвіти для допомоги учням в умовах відсутності інтернету:

  • створює інтерактивні додатки, які не потребують підключення до інтернету;
  • наповнює електронну бібліотеку підручниками для 1-11 класів;
  • пристосовує контент Всеукраїнської школи онлайн для використання без підключення до мережі.
Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Шкарлет нагадав про проблему забезпечення гаджетами школярів, зокрема у сільській місцевості. За його словами, Міносвіти вирішує це питання. Окрім того, він повідомив, що тривають перемовини з міжнародними організаціями щодо забезпечення ноутбуками і планшетами школярів-переселенців.
За відсутності світла навчатися можна з додатками
За словами Шкарлета, для дистанційного навчання в Україні запроваджено електронні додатки, які допоможуть здобувати освіту. Користатися ними можна навіть в умовах відключення світла та у режимі відсутності інтернету.
Які додатки стануть у нагоді учням:

  • «електронна бібліотека» на порталі Модернізації змісту освіти. Вона містить 1335 підручників з 1 по 11 клас;
  • видавництво «Ранок»  — школярам і вчителям надано відкритий доступ до електронних підручників для 1-5 класу;
  • компанія EdPro відкрила до 1 грудня безоплатний доступ до електронних підручників;
  • на платформі «Українська школа онлайн» у наявності 2500 навчальних курсів. До кінця року завантажать ще 1000;
  • запущено застосунок «Вивчаю. Не чекаю». Він дозволяє в умовах відсутності інтернету учням 1-4 класів опановувати контент.

Нагадаємо, через віялові відключення електроенергії внаслідок пошкодженої росіянами критичної інфраструктури часто українці перебувають у темряві протягом тривалого часу. Звісно, що від цього страждає й система освіти, адже багато школярів позбавлені можливості на повноцінне здобуття знань навіть у дистанційному форматі. Заслужений і народний вчитель України Павло Віктор розповів, як доводиться працювати під час відключень світла та наскільки війна впливає на рівень знань школярів.
Безумовно, що довіру людей можна повернути, але її не можна купити на базарі. Кажучи правду, людина тепер повинна довести, що це таки правда (с). Блаженніший Любомир Гузар

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Джерело.


Повернутись вверх