facebook

Навчатися влітку, а взимку – відпочивати: в Україні хочуть змінити тривалість навчального року Радіо

Навчатися влітку, а взимку – відпочивати: в Україні хочуть змінити тривалість навчального року

На сайті освітнього омбудсмена запропонували саме таке

Водночас тут запитують думки усіх зацікавлених.

У цей складний період воєнного часу Україна зазнала руйнування об’єктів критичної інфраструктури, тому ми маємо проблеми  з постачанням електроенергії, можливі й проблеми з опаленням, – зазначається на офіційній інтернет-сторінці освітнього омбудсмена.

Це все впливає на освітній процес.

Ми маємо пропозиції щодо вирішення цих проблем і закликаємо вас надавати пропозиції щодо забезпечення прав учасників освітнього процесу.

Ваші пропозиції будуть опрацьовані та надіслані відповідним органам влади – запевняється на сайті.

Законодавство надає автономію закладам освіти, й вони самостійно педагогічною радою визначають структуру і тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу у межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження, встановленого відповідним навчальним планом.

Усі класи, крім випускних, завершують навчання наприкінці травня, тобто фактично вони мають 155 навчальних днів.

Якщо звернутися до тривалості навчального року за кордоном, то, наприклад, у Великій Британії навчання триває з вересня по липень, у Німеччині розпочинається у серпні або вересні та триває до червня або липня. Але в серпні чи червні усі школярі мають уроки, частина з яких проходить на подвір’ї школи.

Чтайте також:  У кого перевага? Як директори мають розподіляти робочі години учителів/вихователів у спірних випадках

Тому маємо пропозицію, і запрошую до дискусії щодо ПЕРЕНЕСЕННЯ ЧАСТИНИ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЗІ СКЛАДНИХ ЗИМОВИХ МІСЯЦІВ НА ЛІТНІЙ ПЕРІОД. Перенесення дозволить реалізувати права дітей на освіту.

Адже діти мали тривалі перерви у навчанні, й відповідно освітні втрати через війну, переїзди, перебування на тимчасово окупованих територіях, відсутність Інтернету та гаджетів тощо.

ПЕРЕНЕСЕННЯ КАНІКУЛ
На нашу думку, варто РОЗГЛЯНУТИ МОЖЛИВІСТЬ ЗБІЛЬШЕННЯ ТРИВАЛОСТІ КАНІКУЛ, ТОБТО БІЛЬШЕ НІЖ 30 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ. Це дозволить збільшити тривалість канікул у складній зимовий період  й продовжити освітній процес влітку.

Також на сайті освітнього омбудсмена висловлені пропозиції відновлення навчального процесу після повітряних тривог, відключення електропостачання тощо, пропозиції щодо організації дистанційного навчання.

Джерело.


Повернутись вверх